ČUVENI DR BAJERZDORF U ,,DEDINJU“: Velika je stvar podići ovakvu instituciju, a još veća zadržati ovako visok nivo
Foto: Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje

uručena i Velika povelja Instituta

ČUVENI DR BAJERZDORF U ,,DEDINJU“: Velika je stvar podići ovakvu instituciju, a još veća zadržati ovako visok nivo

Društvo -

Institut za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje“ ugostio je danas izuzetnog gosta, prof. dr Fridhelma Bajerzdorfa (Friedhelm Beyersdorf), predsednika Evropskog udruženja kardiotorakalne hirurgije i doskorašnjeg upravnika Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog centra u Frajburgu, gde je proveo predhodnih 28 godina. Tom prilikom, uglednom svetskom hirurgu, kao simboličan čin zahvalnosti za nesebičan lični doprinos razvoju ,,Dedinja“ i saradnje sa Evropskim udruženjem, uručena je Velika povelja Instituta. Povelja se dodeljuje pojedincima i institucijama koje su iskazale i realizovale svoju nesebičnu spremnost da doprinesu razvoju i Instituta i svekolike srpske medicine. Povelju prof. dr Bajerzdorfu uručio je direktor Instituta ,,Dedinje“ prof. dr Milovan Bojić, ne krijući veliko zadovoljstvo zbog posete ovog uvaženog gosta.

Dedinje
foto: Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje

-Čast mi je da Vas ugostim u našim novim prostorima ,,Dedinja 2“ i uputim Vam veliko hvala što ste naš Prvi koronarni samit udostojili, ne samo Vašim prisustvom, već i pozdravnom rečju i aktivnim učešćem, čime ste tom skupu dali posebnu težinu. Verujem da ste upoznati sa našim rezultatima rada i da se nalazite u ozbiljnoj instituciji koja ima osiguranu budućnost. Takođe, verujem da ćemo našu saradnju intenzivirati, a kad se na zajedničkom zadatku nađu dve velike kuće, kao što je Vaša klinika u Frajburgu i naše ,,Dedinje“, zagarantovan je i veliki uspeh – rekao je direktor Bojić.

-Kada sam postao predsednik Evropskog udruženja kardiotorakalnih hirurga, jedan od ciljeva mi je bio da uključim lekare iz zemalja koje pre toga nisu bile aktivne u radu Udruženja. Evropska asocijacija kardiotorakalnih hirurga je izuzetna, ne samo po svojoj veličini, već i po rezultatima koje postiže, pa nije čudno kad se dogode i takve situacije da kolumbijski kardiotorakalni hirurzi žele da uđu u naše Udruženje – rekao je prof. Bajerzdorf koji je za 28 godina provedenih na čelu kardiohirurške frajburgške klinike uspeo da je podigne u najveću univerzitetsku kardiovaskularnu kliniku u Nemačkoj, u kojoj se danas leči više od 22.000 pacijenata.

Profesor Bajerzdorf je pokazao veliko interesovanje za saradnju sa Institutom ,,Dedinje“, duboko respektujući rezultate koje u kardiovaskularnoj medicini ova institucija postiže, posebno apostrofirajući imena doc. dr Slobodana Mićovića, upravnika dedinjske kardiohirurgije, kao i višeg naučnog saradnika dr Milana Milojevića, predsednika Odbora za kliničke preporuke Evropske asocijacije za kardiotorakalnu hirurgiju, koji su napravili mostove te saradnje.

Dedinje
foto: Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje

-Velika je stvar podići ovakvu instituciju, a još veća zadržati ovako visok nivo. Zato vam širom otvaramo vrata za svaku vrstu saradnje i pomoći, bilo da je reč o kliničkom radu ili nauci. Na lekarima Instituta je odrede koliko žele da ostanete i edukativno borave u našoj klinici u Frajburgu, bilo da je to sedam dana ili nekoliko meseci, biće nam veliko zadovoljstvo. Tu smo za sve što se u kardiohirurgiji radi, od rutinskih operacija, pa sve do transplantacije srca, pluća…Sve što nam se nekada činilo kao daleka budućnost, postaje realnost, pa su naučna istraživanja u centru našeg svakodnevnog rada koji sve više karakterišu visoko tehnološka rešenja za najrazličitije vrste bolesti. Nekoliko stručnjaka iz ,,Dedinja“ će se uskoro naći u Frajburgu, gde želimo da im, između ostalog, pokažemo šta sve realizujemo sa start-up kompanijama, i na koje načine duboko zalazimo u budućnost – rekao je prof. dr Bajerzdorf koji se osvrnuo i na ogranizaciju Prvog Koronarnog samita održanog dan pre u Beogradu. Naročito ga je obradovalo učešće lekara iz mnogobrojnih zemalja, kao i veliki entuzijazam koji su pokazali svi učesnici ovog eminentnog skupa organizovanog, po rečima prof. Bajerzdorfa, na veoma visokom nivou.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track