IZVADILI MU ŽELUDAC ZBOG RAKA, A ON DRUGI DAN STAO NA NOGE: Zoran: Kad sam se rasvestio, imao sam osećaj kao da nisam ni operisan
Foto: Privatna Arhiva

FENIKS

IZVADILI MU ŽELUDAC ZBOG RAKA, A ON DRUGI DAN STAO NA NOGE: Zoran: Kad sam se rasvestio, imao sam osećaj kao da nisam ni operisan

Društvo -

Zoran Petrović (58) iz Šilova kod Lebana izašao je iz leskovačke bolnice posle teške operacije raka želuca, a da nijednog momenta nije osetio bol i vrlo brzo, već drugi dan od operacije, stao je na noge. I sve to zahvaljujući laparoskopskoj operaciji koja je kao takva ovde prvi put izvedena, a ujedno i u jednoj opštoj bolnici u Srbiji.

Petočasovna operacija, koja je izvedena uz pomoć dr Dragana Gunjića, hirurga iz Beograda i najbližeg saradnika čuvenog prof. dr Miloša Bjelovića, velika je nada za stanovništvo juga Srbije jer vađenje želuca je težak zahvat, koji ovom minimalno invazivnom metodom postaje znatno lakši za pacijenta. A i doktorima je rad olakšan jer na ekranu mogu da vide sve što ne mogu tokom klasične operacije.

- Operacija je zaista bila duga, ali kad sam se rasvestio, imao sam osećaj kao da nisam ni operisan. Nikakve bolove nisam imao, vrlo brzo sam stao na noge, hodam. Počeo sam čak i da jedem i izašao sam kući. Imam sedam uboda na stomaku, doći ću na previjanje - kaže za Kurir Zoran.

Zoran Petrović sa sestrom Biserom Urošević
Zoran Petrović sa sestrom Biserom Uroševićfoto: Privatna Arhiva

Lečio se, kako kaže, u Lebanu čak pet nedelja od helikobakterije, a onda je sam uzeo stvar u svoje ruke i privatno uradio endoskopiju (snimanje želuca). Ima je šta i da vidi.

- Odmah je utvrđeno da je karcinom i da mora hitna operacija, a potom mi je u bolnici dr Ivanović rekao da će da zove doktore iz Beograda, što me je obradovalo, jer mi je bilo lakše da ovde dođe hirurg nego da idem u Beograd na operaciju. Znao sam da se to prvi put radi u Srbiji u jednoj opštoj bolnici, ali nisam bio uplašen. Naprotiv, osećao sam da sam u sigurnim rukama i sve je ispalo dobro - kaže Zoran, koji čeka histopatološki rezultat.

BUDUĆNOST STIGLA U LESKOVAC

Bisera Urošević, glavna sestra službe hirurgije, ispratila je Zorana iz bolnice.

- Radujem se što je otišao u onako dobrom stanju, jer da je klasično operisan, oporavak bi bio mnogo duži. Nije ni imao bolove posle operacije, a pre nje imao je strašne bolove zbog karcinoma. Operisan je u nedelju, u petak je počeo da pije pola litra tečnosti dnevno, a sedam dana posle operacije počeli smo da mu dajemo blagu ishranu - proteine - kaže za Kurir Bisera, koja dodaje da su svi prijatno iznenađeni da im je pacijent praktično odmah i stao na noge, te srećni što je budućnost stigla u Leskovac.

dr Predrag Ivanović
dr Predrag Ivanovićfoto: priivatna arhiva

Dr Predrag Ivanović kaže da je Zoran ostao osam dana u bolnici iako je zapravo trebalo kraće.

- Budući da nam je ovo prva laparoskopska operacija vađenja skoro celog želuca (ostao je samo patrljak kako bismo napravili kontinuitet s tankim crevom), pacijenta smo ostavili malo duže u bolnici nego što je bilo potrebno jer nam je prvi ovakav pacijent, gledali smo kako će ići s hranom, što je važan deo postoperativnog oporavka - navodi za Kurir dr Ivanović, koji ima dosta iskustva u laparoskopskoj hirurgiji s drugim operacijama, i nada se da će posle nekoliko dolazaka kolega iz Beograda i sam moći da operiše.

Tim koji je operisao Zorana sa dr Draganom Gunjićem na čelu (stoji šesti sleva)
Tim koji je operisao Zorana sa dr Draganom Gunjićem na čelu (stoji šesti sleva)foto: privatna arhiva

Sve je, podseća dr Ivanović, proteklo bez ikakvih problema, a dr Gunjić je zadovoljan i operacijom i celokupnom organizacijom rada.

- Na kraju su se videle sve prednosti laparoskopske operacije - pacijent se brzo oporavio, a reč je o jednom od najvećih zahvata u abdominalnoj hirurgiji, odmah je mogao da se pokreće u postelji, a čim smo mu drugi dan izvadili nazogastričnu sondu, i da ustane i da se kreće - ističe dr Ivanović.

Kurir.rs/J. S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track