SVEČANOST U VOJSCI SRBIJE: Devedeset godina atomsko-biološko-hemijske službe (FOTO)
Foto: Grad Kruševac

U kasarni „Car Lazar“ u Kruševcu

SVEČANOST U VOJSCI SRBIJE: Devedeset godina atomsko-biološko-hemijske službe (FOTO)

Društvo -

U Vojsci Srbije je danas nizom manifestacija obeležen Dan atomsko-biološko-hemijske službe i 90 godina od formiranja prve jedinice protivhemijske zaštite u našoj vojsci.

U kasarni „Car Lazar“ u Kruševcu je tim povodom održana vojna svečanost na kojoj su sumirani rezultati rada 246. bataljona atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) i Centra ABHO u godini za nama i najistaknutijim pojedincima uručene nagrade i pohvale.

vojska, Kruševac
foto: Grad Kruševac

Obeležavanje praznika bilo je prilika da se napravi osvrt na 90 godina dugu istoriju ABH službe i još jednom istakne visok nivo osposobljenosti vojnika i starešina, potvrđen na brojnim vežbovnim aktivnostima i tokom realizacije širokog spektra zadataka na pružanju pomoći građanima Republike Srbije.

vojska, Kruševac
foto: Grad Kruševac

U okviru obeležavanja praznika, večeras je, uz prisustvo brojnih visokih zvanica, u Kruševačkom pozorištu održana svečana akademija na kojoj je zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković uručio Zlatne plakete Vojske Srbije 246. bataljonu ABHO i Centru ABHO.

vojska, Kruševac
foto: Grad Kruševac

Dan atomsko-biološko-hemijske službe Vojske Srbije obeležava se 28. septembra u spomen na dan kada je, 1932. godine, počelo formiranje prve regularne jedinice protivhemijske zaštite — barutanskog bataljona u okviru Zavoda „Obilićevo“ u Kruševcu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja