02:36

NA POPISU SE NE POPISUJE SAMO STANOVNIŠTVO! Demograf otkrio ko koristi podatke građana U SRBIJI 450.000 LJUDI MANJE NEGO 2O11.

KURIR TELEVIZIJA

NA POPISU SE NE POPISUJE SAMO STANOVNIŠTVO! Demograf otkrio ko koristi podatke građana

Društvo -

Više od 430.000 stanovnika popisano je tokom trenutnog popisa koji će trajati do 31. oktobra. Gost redakcije na Kurir televiziji bio je Petar Vasić, profesor katedre za demografiju Geografskog fakulterta univerziteta u Beogradu, koji je razjasnio mnoge važne nedoumice u vezi popisa.

- Podatke sa popisa koriste Akademska zajednica i državne službe za različite vidove strateškog planiranja - rekao je Vasić.

Na pitanje zbog čega se u pitanjima toliko insistira na imovini stanovništva on je odgovorio da tu nije reč o imovini.

- Pun, zvaničan naziv popisa koji mi kolokvijalno zovemo popis stanovništva jeste popis stanoviništva, domaćinstava i stanovanja. Pitanja, dakle, nisu o imovini već o uslovima stanovanja. Niko vas ne pita da li je to vaša imovina - objašnjava Vasić i dodaje da se preliminarni razultati popisa mogu očekivati i pre nove godine, zbog elektronskog vida popisivanja, a o samim rezultatima kaže:

- Procene su manje više jednoobrazne. Očekuje se da se u Srbiji od poslednjeg popisa 2011. broj stanovištva smanjio za nekih 450.00 hlljada što znači da trenutni broj stanovnika iznosi oko 6, 6 miliona.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track