02:54

Protest Roma u Nišu

u mraku

"DOBRI SMO ZA ĐUBRETARE, ALI ZA STRUJU NISMO!" Niško naselje bez struje pet meseci: Mogli su na vreme da nam kažu DA DUGUJEMO

Društvo -

Čak 24 porodice u romskom naselju "12. februar" u Nišu bez struje živi 5 meseci. Prošle nedelje su protestovali ispred gradske kuće, sa zahtevom da im se električna energija priključi po ubrzanom postupku.

Razlog zbog kojeg je 24 porodice mesecima bez struje su milionski dugovi. Na pitanje novinarke Kurir TV Milene Antić zbog čega se došlo u ovakvu situaciju, stanovnici naselja kažu:

- Nije se plaćalo, a i distribucija nije vodila računa. Mogli su na vreme da nam kažu. Sad smo dužni skoro dva miliona. I mi želimo da platimo potrošnju, ali nemamo taj novac - odgovara građanin Niša.

romi, Niš, Struja, protest
foto: Kurir TV

Koliko je teško živeti u ovakvom uslovima najbolje svedoči izjava ogorčene majke.

- Sve perem na ruke, dete u školu ne mogu da odvedem, a nemamo ni drva da zagrejemo vodu. Najteže je zbog dece, jer su bolesna - kaže majka petomesečnog dečaka.

U međuvremenu, u gradskoj kući je organizovan sastanak sa predstavnicima Elektrodistribucije, ali se niko od njih nije pojavio, jer, kažu, nisu dobili zvaničan, pisani poziv, već telefonski, da se pojave u kratkom roku.

U gradu kažu da su oni samo posrednici i nemi posmatrači između EPS-a i sugrađana, ali i da u tim naseljima postoje računi od po sto hiljada, od čak milion dinara koje niko nikada nije platio.

Kako navode u Elektrodistribuciji Niš, i pored tog što je tamo bilo deset legalnih priključaka, angažovano je i treće lice koje je na devet izvršilo nelegalnu intervenciju kako se potrošnja ne bi registrovala. Policija je uhapsila počinioca i tada je struja i isključena.

Mi smo samo dobri za glasanje, rat, ja sam jedan od učesnika rata 99. godine i za narandžastu uniformu - kaze za Kurir ozlojedjeni stanar.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track