BUGARI SU JE MUČILI I SILOVALI, PA PREDALI NEMCIMA! Mislili su da će odati drugove, a ona je prkosila pesmom! UBILI SU JE RAFALOM
Jelisaveta Andrejević Aneta streljana je u Bubnju, Foto: Printscreen, Wikipedia

HEROINA IZ LOGORA

BUGARI SU JE MUČILI I SILOVALI, PA PREDALI NEMCIMA! Mislili su da će odati drugove, a ona je prkosila pesmom! UBILI SU JE RAFALOM

Društvo -

Jelisaveta Andrejević Aneta bila je učesnica Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Rođena je 8. januara 1923. godine u Beogradu. Posle završene osnovne škole, otišla je u Niš gde se uključila u rad revolucionarne omladine. Bila je član organizacije Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), koja je delovala u Trgovačkoj školi u Nišu, iako nije bila učenica ove škole.

Jelisaveta Andrejević Aneta
Jelisaveta Andrejević Anetafoto: Wikipedia

Posle okupacije Kraljevine Jugoslavije bila je veoma aktivna u prikupljanju oružja i drugim aktivnostima za pripremu ustanka. Septembra 1941. godine stupila je u Toplički partizanski odred, gde je obavljala dužnost kurira Okružnog komiteta KPJ za Niš. Učestvovala je u mnogim borbama sa Bugarima i četnicima, piše Wikipedia.

Marta 1942. godine upala je u četničku zasedu. Posle tri dana mučenja, četnici su je predali Bugarima. Bugari su je silovali i maltretirali, a onda predali Nemcima u Nišu. Nemci su je odveli u koncentracioni logor na Crvenom krstu.

Streljana je 9. januara 1943. godine na Bubnju, kod Niša.

Ukazom predsednika FNR Jugoslavije Josipa Broza Tita 9. oktobra 1953. proglašena je za narodnog heroja Jugoslavije.

Josip Broz Tito
Josip Broz Titofoto: Printscreen

Mlada skojevka bila je jedna od najpredanijih omladinki, rekao je ranije za Megafon kustos i istoričar Nebojša Ozimić. Pravo ime joj je bilo Jelisaveta, a po nekim izvorima - Elizabeta.

Istorijski izvori govore o tome da je bila mučena i od strane Bugara, a onda i Nemaca. - Nemci su bili izuzetno surovi prema njoj očekujući da će ona, koja je inače bila krhke građe, odati svoje drugove i njihove pozicije u gradu.

Ona to nije uradila.

- Bila je podvrgnuta nizu surovih mučenja, od čega, prema sećanjima preživelih logoraša pamtimo polivanje hladnom vodom na niskoj temperaturi. Gledanje u sunce dok se ne stropošta. A onda tuča zbog toga što je pala itd. To je nešto što današnjem čoveku prosto ne može da bude razumljivo- objasnio je ranije Ozimić. U Memorijalnom kompleksu 12. februar mogu se videti Anetina odeća i ručni radovi - ono što je u logoru ostalo posle nje. Haljina, bluza sa vezom, kapa i izvezene početnice.

Prkos u poslednjim trenucima

Kada je bila pročitana da će biti streljana na Bubnju i zajedno sa ostalom grupom potovarena u kamion koji je vozio na Bubanj, prema kazivanjima preživelih logoraša, sve vreme je prkosila pevajući pesmu Padaj silo i nepravdo i uzvikujući parole koje su mogle samo da razbesne Nemce.

Prema pričama očevidaca, na samom stratištu njene poslednje reči su bile da će Nemci proći upravo onako kako se sada ponašaju prema njima. U postavci Memorijalnog kompleksa 12. februar piše da je poslednje što je izgovorila - Pobeda je naša.

Spomenik Aneti Andrejević
Spomenik Aneti Andrejevićfoto: Printscreen

- Njene reči je presekao mitraljeski rafal, ali je ona ostala u sećanju generacija i mnoge škole i predškolske ustanove su kasnije po njoj dobile ime, a ona je, posthumno, dobila ono visoko priznanje - narodni heroj. Po tome je danas i pamtimo - zaključio je Ozimić.

Spomenik Aneti Andrejević nalazi se u Nišu u ulici Stanoja Bunuševca, ispred Niškog kulturnog centra.

Kurir.rs / S.T.

Bonus video

02:12

DEKA PAVLE PROSLAVIO 102. ROĐENDAN! Narodni heroj objašnjava: Za recept dugovečnosti ključna je RAKIJA, ali ima JOŠ SAVETA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track