POČEO SAMIT "OTVORENI SVET" NA ZLATIBORU: Da li otići iz Srbije? Dr Grujičić poslala SNAŽNU poruku (VIDEO)
Foto: Kurir/D.B.

POČEO SAMIT "OTVORENI SVET" NA ZLATIBORU: Da li otići iz Srbije? Dr Grujičić poslala SNAŽNU poruku (VIDEO)

Društvo -

Međunarodni omladinski samit "Otvoreni svet" u organizaciji Fondacije "Zajedno za mlade - profesor doktor Danica Grujicic" zvanično je otvoren na Zlatiboru. Prema rečima organizatora na na samitu prisustvuje 2743 mladih iz 47 zemalja sveta. Samit se organizuje uz pokroviteljstvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i 8 resornih ministarstava uz podršku tridesetak nevladinih organizacija. Sajmu prisustvuju mladi iz Srbije, regiona i sveta.

Zlatibor, Samit Otvoreni svet
foto: Kurir/D.B.

Na samom otvaranju Samita obratio se profesor Fakulteta organizacionih nauka Jovan Filipović i istakao da na mladima svet ostaje postavljajući pitanje koje danas muči mnogo mladih: Da li ostati u svojoj zemlji ili ipak otići i graditi karijeru u svetu dodajući da će neko poželeti da gradi karijeru u Srbiji, neko će pak otići, ali oni koji odu moraju pre svega dobro da promisle. Da bi mladi ostali u svojoj zemlji neophodno je da Srbija nastavi da napreduje:

Zlatibor, Samit Otvoreni svet
foto: Kurir/D.B.

"Dvoumio sam se kada je prozvano moje ime da skočim kao što mladi i hitri mogu ili da idem okolo i lepo se popnem na binu kako red nalaže. Izabrao sam drugo rešenje jer mladima treba uređena država. Da li da odem ili ostanem? Posle svake oluje dolazi sunce. Siguran sam da će u Srbiji biti bolje. Biće joj ponuđena šansa koju dugo čeka i za koju se poslednjih decenija bori. Odlazak treba da bude plod razmišljanja a ne pukog trenda, odnosno ako se ide da se zna gde se ide i sa kojim ciljem. U svetu kakav je danas možemo da skupljamo polen sa mnogo cvetova i u Srbiji i van nje. Mnogo će biti košnica, ali najvažnija je košnica identiteta, tu ćete uvek hteti da kapnete med. Ta košnica identiteta je Srbija."

00:29

Počeo Samit Otvoreni svet na Zlatiboru

"Vrlo je važno razgovarati sa svima, čak i ako poželite da odete, saslušajte sve, donesite racionalnu odluku, pa idite ako je to baš vaša čvrsta odluka, ali se uvek vratite svojoj Srbiji, i da ne sudite o drugima, upoznajte ih, ja sam upoznao npr. i mnogo Indijaca, Brazilaca pa čak i Amerikanaca i shvatio sam da nisu svi Amerikanci kao oni što nam prete. Pronađite ono najboljje u ljudskom srcu" zaključio je profesor.

Zlatibor, Samit Otvoreni svet
foto: Kurir/D.B.

Izaslanica predsednika Brazila, državna sekretarka gospođa Gandra Martins obratila se okupljenima ističući koliko je znanje u današnjem svetu bitno i na čemu se mnogo insistira u Brazilu, citirajući velikog uma Aristotela.

Zlatibor, Samit Otvoreni svet
foto: Kurir/D.B.

Nakon specijalne izaslanice predsednika Brazila okupljenima se obratio i Brajan Braun, predsednik Svetskog kongresa porodica. Kaže da ima devetoro dece i da je u razgovoru sa svojim prijateljima iz Srbije shvatio da je teško zasnovati porodicu u modernom vremenu, ali da je jaka porodica temelj jake države, jer bez jake porodice nema ni jake države.

Zlatibor, Samit Otvoreni svet
foto: Kurir/D.B.

Samit je svečano otvorila ministarka zdravlja Danica Grujičić koja se obratila okupljenima:

"Kada vas vidim u tolikom broju, ponosna sam, želim da budem penzioner države koju ćete vi voditi, a sigurna sam da hoćete. Morate raditi na sebi, biti uspešni u svojoj struci i iznositi svoje mišljenje, ali morate pre svega biti iskreni prema sebi. Pitaju nas šta je to što želimo? Želimo samo da budemo srećni, da imamo decu i mirno živimo. To je ono što mi hoćemo".

Zlatibor, Samit Otvoreni svet
foto: Kurir/D.B.

Ministarka je dodala da je Samit organizovan kako bi se sreli najbolji sa najboljima:

"Okupili smo vas ovde da ostvarite kontakte, da upoznate najbolje profesore, inženjere, stručnjake u svojim oblastima, ali zapamtite, vi danas ste ono najbolje u Srbiji i na Univerzitetu i na to treba da budete ponosni".

I dr Danica Grujičić je istakla da je dilema ići ili ostati sveprisutna i ilustrovala primerom:

"Prošla sam kroz mnoge stvari, od plate od 3500 dolara do 3 marke u samo mesec dana, ali i pored svega uvek sam radila za dobrobit naših pacijenata i savest mi je mirna. Ako odlučite da odete, idite, ali ako odete ne zaboravite Srbiju, vratite se, dajte to znanje koje ste stekli i svojoj zemlji. Neki će reći kako živeti u svetu neizvesnosti i nemira ali kažem vam neće biti nuklerarnog rata, jer svi znaju da u nuklearnom ratu nema pobednika, svi stručnjaci, oni su i sami svesni toga. Naučite, radite, budite stručni u svom poslu i nemojte da se plašite da kažete šta mislite. Srećno deco!"

1 / 4 Foto: Kurir/D.B.

Otvaranju su prisustvovali i brojni ministri, državni sekretari i predstavnici diplomatskih predstavništava u Srbiji.

Međunarodni omladinski samit "Otvoreni svet" traje do 31. oktobra a mladima će se tokom 4 dana konferencije obratiti brojni panelisti.

(Kurir.rs/D.B.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track