NA INSTITUTU DEDINJE ODRAĐENA 300. OPERACIJA BEZ OŽILJAKA: Ovo su prednosti ove intervencije (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

Institut za kardiovaskularne bolesti

NA INSTITUTU DEDINJE ODRAĐENA 300. OPERACIJA BEZ OŽILJAKA: Ovo su prednosti ove intervencije (FOTO)

Društvo -

Institut ,,Dedinje” je već odavno postao moćan centar za minimalnoinvazivnu i endoksopsku hirurgiju srca, na čijem se čelu nalazi istaknuti svetski stručnjak u toj oblasti, prof. dr Ivan Stojanović, kome je direktor Instituta prof. dr Milovan Bojić dodelio Veliku povelju za izuzetan doprinos radu i razvoju ove kuće.

Tim lekara na čelu sa prof. Stojanovićem, upravo je uradio tristotu endoskopsku rekonstrukciju mitralnog zalistka (Port–access), kroz minimalni rez napravljen u tkivu oko bradavice dojke, u pojasu koji razdvaja pigmentisani deo od tkiva kože.

Za medicinu, ovo je veliki korak vredan svake pažnje, a za pacijenta znači komfornu operaciju kroz mali rez. Estetski efekat je, međutim, samo jedna od prednosti ove procedure.

Ovakavim minimalno invazivnim pristupom izbegava se sečenje grudne kosti, čime se smanjuje mogućnost infekcije kosti, manji je bol nakon operacije, kraći postoperativni oporavak i brži povratak svakodnevnim aktivnostima, tako da je većina operisanih potpuno funkcionalna dve do tri nedelje nakon procedure, što je sa više aspekata veoma značajno i finansijski povoljnije za državni budžet. Institut ,,Dedinje“ jedan je od retkih centara u svetu koji endoskopske operacije izvodi kroz samo jedan rez, bez pomoćnih otvora na grudnom košu.

Dedinje, operacija
foto: Privatna Arhiva

Ne tako davno, ovakva vrsta operacije je bila nezamisliva, jer je primenjivana, isključivo, teška hirurgija, sa velikim rezom koji je podrazumevao traumatično presecanje grudne kosti, mnogo sporiji i teži oporavak.

- Institut za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” je vodeći centar u rekonstrukciji mitralnog zalistka. To su operacije kojima se oboleli mitralni zalistak ne menja nego popravi, tako da postaje trajno funkcionalan, a bolesnik nakon ovih intervencija vodi normalan život, ne uzima lekove protiv zgrušavanja krvi, a može da se bavi i psihofizički najzahtevnijim profesijama. Primera radi, naši pacijenti sa rekonstruisanim mitralnim zaliscima, vraćali su se svojim letačkim karijerama u vodećim svetskim avio kompanijama, nastavljajući normalan život i rad - kaže prof. dr Ivan Stojanović.

- Ogromno iskustvo koje smo stekli u hirurgiji mitralnog zalistka, omogućilo nam je da pre 11 godina odemo i korak dalje. U decembru 2011. godine na Institutu za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje” urađena je prva endoskopska operacija srca u Srbiji.

To je bila rekonstrukcija mitralnog zalistka, ovog puta izvedena kroz mali rez od šest centimetara sa desne strane grudnog koša. Ovakav pristup se stručno naziva “port-access” hirurgija, a suštinski, radi o endoskopskoj hirurgiji mitralnog zalistka. Procedura je izvedena sa pozajmljenom opremom, tako da smo uspeli da uradimo svega pet ovakvih operacija u narednih nekoliko meseci.

Zbog nedostatka opreme program endoskopske hirurgije je mirovao narednih pet godina, da bi 2016. Godine, sa nabavkom instrumentarijuma i video stuba ponovo oživeo. Program je, nažalost, skoro u celosti opet zaustavljen zbog kovid pandemije.

Otvaranjem nove zgrade Instituta ,,Dedinje” endoskopska hirurgija je ponovo oživela, ovoga puta, u punoj snazi. Dobili smo najsevremeniju opremu, uključujući i 3D tehnologiju i najkvalitetnije instrumente, ehokardiografske aparate i ostale uređaje sa nesmetani razvoj endoskopske hirurgije srca, tako da danas imamo u potpunosti opremljene tri hirurške sale za endoskopsku i minimalno invazivnu hirurgiju srca - podseća direktor Instituta ,,Dedinje“ prof. dr Milovan Bojić i napominje da im tako opremljenima nije trebalo mnogo vremena da povećaju broj ovih intervencija.

- Prošle sedmice, urađena je 300. endoskopska operacija srca u okviru redovne hirurške institutske prakse u kojoj je za samostalno izvođenje ove procedure već osposobljeno najmanje šest kardiohirurga. Takođe, za specifičnosti ove hirurgije, obučeni su kompletna služba anestezije, instumentarke i tehničari na mašini srce-pluća, koji su zajedno sa hirurzima uradili ogroman posao.

Posebno smo ponosni što smo period savladavanja medicinskih veština za izvođenje ove procedure prošli bez značajnih komplikacija. Bezbednost bolesnika nam je uvek na prvom mestu, ispred svake naše sujete i želje za novinama, tako da ukupna smrtnost iznosi 0,33 odsto za celu grupu operisanih, odnosno 0,4 za bolesnike sa mitralnom rekonstrukcijom. Poređenja radi, vodeći svetski centri prikazuju operativnu smrtnost od 0,8 do 1,2 odsto za ovu vrstu hirurgije.

Uspešnost same rekonstruktivne procedure se nije smanjila i iznosi 97 odsto, tako da je ona komparativna sa uspehom koji ostvarujemo klasičnom hirurgijom, gde se srcu pristupa kroz grudnu kost - kaže doajen endoskopske hirurgije prof Stojanović i ističe da je rekonstruktivna hirurgija mitralnog zalistka, izvedena endoskopskim putem, trijumf je čiste hirurške veštine proizašla iz velikog iskustva.

Bolesnici operisani endoskopski manje krvare, osećaju manje bolova i brže se oporavljaju, tako da ranije napuštaju jedinicu intenzivne nege i imaju generalno kraće bolničko zadržavanje.

Ovo omogućava brži protok bolesnika i utiče na smanjenje listi čekanja. Takođe, omogućava manju hiruršku traumu pa samim tim i značajan estetski efekat. Hirurški rez je kod endoskopskih operacija srca minimalan, tako da se kod većine bolesnika zapravo i ne vidi.

Minimalno invazivne kardiohirurške intervencije, sa naglaskom na endoskopske operacije srca su zbog svega navedenog budućnost kardiohirurgije. Znanje i iskustvo koje Institut poseduje, kao i ,,state of the art” tehnologija koju poseduje prof. Stojanović, osnova su strateškog opredeljenja Instituta ,,Dedinje” da nastavi da razvija ovu vrstu hirurgije.

Dedinje, operacija
foto: Privatna Arhiva

Visok tehnološki nivo koji je postignut, omogućava da pacijenti u ovoj kući dobiju isti tretman kao i građani tehnološki najrazvijenijih i najbogatijih zemalja. Nije ni čudo, kako kaže direktor Bojić, što je centar za minimalnoinvazivnu kardiohirurgiju kojim rukovodi prof. Stojanović veoma tražen na bivšim jugoslovenskim prostorima, sa kojih dolaze brojni pacijenti u želji da svoj problem sa srčanim zaliscima reše u našoj ustanovi na miniinvazivan način.

- Kvalitet usluga je ravan onome u najboljim svetskim kardiohirurškim klinikama, a naše usluge neuporedivo manje koštaju nego iste takve u svetskim klinikama. To privlači pacijente iz raznih regiona i sve ih je više. Naši rezultati ne privlače samo pacijente, već i kolege koji žele da uče miniinvazivnu hirurgiju srca, a vrata naše kuće su za sve njih širom otvorena. Mi jesmo mala zemlja, ali za velike rezultate postignute u Institutu znaju, ne samo u široj regiji, nego i u Evropi – poručuje prof. Stojanović.

Kurir.rs

Bonus video:

00:46

BOLNICA DEDINJE 2 POSTALA PONOS SRPSKOG ZDRAVSTVA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja