01:00

POPISOM UTVRĐENO: VIŠE UMRLIH NEGO ROĐENIH! Korović: U odnosu na prethodni POPIS 420.000 stanovnika MANJE, a OVO je CILJ POPISA

produžen popis

POPISOM UTVRĐENO: VIŠE UMRLIH NEGO ROĐENIH! Korović: U odnosu na prethodni POPIS 420.000 stanovnika MANJE, a OVO je CILJ POPISA

Društvo -

Republički zavod za statistiku najavio je da će popis biti produžen za još sedam dana u pojedinim opštinama zbog toga što nisu popisani svi građani. Sa druge strane nije mali broj i onih koji iz nekog razloga nisu želeli da se popišu.

Povodom ovih dešavanja voditelji Pulsa Srbije ugostili su Petra Korovića iz Republičkog zavoda za statistiku.

Petar Korović
foto: Kurir tv

- Kako imamo negativan prirodni priraštaj, odnosno više je ljudi umrlo nego što je rođeno od prošlog popisa, ovim popisom vršimo taj realan zbir, koji je jedan cilj popisa, ali trenutna nagađanja su da nas ukupno ima 6,8 miliona, odnosno ima 420.000 stanovnika manje.

Snežana Lakčević, Zavod za statistiku, popis
foto: Kurir TV

- Pozitivan trend u poređenju sa prethodnim popisom su očekivanja da je pismenost stanovništva veća, da su bolje zarade, da je digitalna pismenost veća, to je bio još jedan od ciljeva popisa- rekao je Korović i naveo da su na pitanja maternjeg jezika, nacionalnosti i veroispovesti stanovnici mogli da odgovore onako kako žele, ili nisu morali da odgovore.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track