OVO JE DETALJNA PROGNOZA DO KRAJA MESECA: Meteorolog najavio kada nam stižu ZAHLAĐENJE I SNEG, a to nije sve, ova stvar je BITNA!
Foto: Nebojša Mandić

vremenska prognoza

OVO JE DETALJNA PROGNOZA DO KRAJA MESECA: Meteorolog najavio kada nam stižu ZAHLAĐENJE I SNEG, a to nije sve, ova stvar je BITNA!

Društvo -

Meteorolog Marko Čubrilo je na svom Fejsbuk profilu objavio najnoviju prognozu za naredne dane.

- U ponedeljak jutro hladno, ponegde uz pojavu magle. Tokom dana pretežno sunčano i relativno toplo, osim u predelima gde se magla duže zadrži. Vetar slab, a dnevni maksimum od +13 do +17 stepeni Celzijusa. U maglovitim predelima oko +9 stepeni Celzijusa.

U utorak posle hladnog i ponegde maglovitog jutra tokom dana postepeno povećanje oblačnosti i krajem dana ponegde na zapadu i jugozapadu regiona pojava kiše. Vetar će biti južni i jugoistočni, a duž Jadrana jugu i jačanju. Temperature znatno iznad proseka za ovaj deo godine i trebale bi se kretati od +14 do +18 stepeni Celzijusa - napisao je meteorolog i dodao:

Marko Čubrilo
foto: Printscreen/Facebook/Marko Čubrilo, EPA/Ilustracija

- Od srede će ka nama sa jugozapada doći do prodora vlažnog i nestabilnog vazduhsa sa Atlantika, dok će se po istočnoj periferiji anticiklona koji će se izmestiti ka širem prostoru Skandinavije spuštati osetno hladniji vazduh.

On navodi i da "kako smo i dalje tri, četiri dana od ove promene modeli dosta osciluju po pogledu snage tog zahlađenja, ali da je u ovom momentu najverovatnije jedno jače, jesenje, zahlađenje koja će nižim predelima doneti uglavnom kišu, dok bi se snežna granica prvo spustila na oko 800mnv, a za naredni viked i niže".

vrućine, temperature, zahlađenje
foto: Profimedia

- Za naredni vikend ima izgleda da i neke nizije, posebno na severu i istoku regiona dobiju prolazne snežne padavine, ali u ovom momentu se formiranje snežnog pokrivača ispod 700mnv ne očekuje. U sredu maksimumi i dalje visoki, ali u postepenom padu, a u četvrtak od +5 do +12 stepeni Celzijusa, dok bi za sledeći vikend mogli biti od +1 do +9, a na istoku Srbije možda samo oko 0 stepeni Celzijusa - napisao je Čubrilo:

- Od četvrtka će biti i vetrovito, prvo uz pojačan, severozapadni, a od petka uveče severoistočni i istočni vetar. Ono što je bitnije od snega i zahlađenja jesu trenutno projektovani padavinski totali koji se nad velikom delom regiona kreću preko 40mm,a često i preko 50mm taloga. U koliko se ovakvi proračuni održe ovo će biti kraj dugotrajnje jesenje suše i ko ima bilo kakvog posla na otvorenom neka to što pre završi.

Prema njegovim rečima "oko 23.11. bi trebalo biti suvo, stabilno, ali prohladno, posebno na istoku regiona gde bi moglo biti i hladnije od proseka".

- Dugoročne projakcije daju signal da oko 24.11. usledi manje otopljenje, dok je sam kraj meseca i dalje upitan, ali postoji značajan potencijal za prvo, konkretnije, zahlađenje i pojavu snega i u nizijama. Za sada je sve izvesnije da od srede sledi jače pogoršanje i zahlađenje sa obilnijim padavinama. Svi izneti podaci i procene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite države prognostičke zavode.

Kurir.rs

Bonus video:

01:06

METEOROLOG OTKRIO: OVA ZIMA BIĆE STEPEN TOPLIJA OD PROSEKA! Sovilj: U ovom intervalu možemo da očekujemo PRVI SNEG U BEOGRADU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track