SVI SRBI IDU NA METEORE KADA ODLAZE U GRČKU! Reko ko zna ko je sagradio NAJČUVENIJI MANASTIR TAMO! (FOTO)
Meteori / Ilustracija, Foto: Shutterstock

DA LI STE ZNALI?

SVI SRBI IDU NA METEORE KADA ODLAZE U GRČKU! Reko ko zna ko je sagradio NAJČUVENIJI MANASTIR TAMO! (FOTO)

Društvo -

Grčka je iz godine u godinu najomiljenija zemlja gde srpski turisti letuju. Neki odlazak na more iskoriste za obilazak Olimpa, Soluna i Meteora, a neki se na te destinacije i otisnu van letnje sezone, na kraći izlet.

Naime, toliko našeg sveta odlazi tokom letovanja u Grčkoj da poseti čudesne Meteore, a da većina pri tom ne zna da je najčuveniji manastir Preobraženje Gospodnje koji se tamo nalazi, sagradio unuk Stefana Dečanskog, Jovan Uroš Duka, kao monah Joasaf.

Simeon je bio pobožan čovek i uveliko je pomagao mananstire Meteora, a svog sina Jovana, koji je tada bio učenik na Svetoj Gori, ostavio je da ga nasledi i da na povratku u Tesaliju, preuzme presto.

Simeon Uroš
Simeon Uroš foto: Printscreen

Jovan je na Metorima susreo monaha Atanasija i mladi vladar je tada bio duboko dirnut spokojstvom života i ličnim kvalitetima ovog monaha. On i Atanasije su se sprijateljili i ostali veliki prijatelji. Jovan se tada odrekao prestola birajući težak put i postao je monah Joasaf, pisali su mediji ranije.

A Joasaf je nasledio na mestu igumana Atanasija sa kojim je bio prijatelj.

Skelama preko stene do manastira

Interesantna je priča o lokaciji na kojoj je podignut manastir Preobraženje Gospodnje. On se nalazi u zapadnom delu Meteora i najveći je u tom delu. Visina stene koja se penje ka manastiru je 250 metara. Prvi pustinjaci su se peli na tu stenu pomoću skela koje su bile napravljene od greda, utvrđenim klinovima u pukotinama. tragovi ovakvih skela mogu se i sad se videti. Godine 1923. napravljen je kratak tunel sa stepenicama izdubljenim u steni, koji su olakšali put do manastira.

Saborna crkva manastira Posvećenja preobraženju Hristovom smeštena je u centralnom delu kompleksa manastira.

- Prvu crkvu je podigao osnivač manastira Atanasije 1382. godine, a Joasaf je dovršava 1388. godine. Ovaj manastir je poznat po tome da je imao i manastirsku bolnicu, koja je izgrađena 1572. godine i koja je služila da se leče monasi i siromašni ljudi koji su tu tražili pomoć, što duhovnu, što telesnu.

Kurir.rs

Bonus video

09:31

DA LI ĆEMO DOBITI POVRAĆAJ NOVCA IZ GRČKE? Evo šta kažu iz TURISTIČKE AGENCIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track