OBRENOVČANKA PRIMETILA TAČKICU NA ZGLOBU I POMISLILA: Mora da me ujeo neki pauk! A posle 3 dana počela je njena borba za život
Foto: Profimedia

dobila visoku temperaturu i otok ruke do lakta

OBRENOVČANKA PRIMETILA TAČKICU NA ZGLOBU I POMISLILA: Mora da me ujeo neki pauk! A posle 3 dana počela je njena borba za život

Društvo -

OBRENOVAC - Iako nije redak slučaj da se pacijenti obraćaju lekarima zbog različih povreda kao što su rane, ogrebotine, ubodi... većina i ne obraća pažnju na ovakve povrede, a zapravo, nisu ni svesni koliko one mogu biti opasne.

Žena iz Obrenovca S. S. (58), pre nekoliko nedelja primetila je tačkicu na ručnom zglobu desne ruke. Nije tome pridavala značaj, jer je mislila da ju je ujeo pauk.

Međutim, posle 3 dana dobila je visoku temperaturu i otok ruke do lakta. A koliko je situacija ozbiljna shvatila je tek kad se otok proširio do ramena. Ruka joj je bila crvena, kako je rekla, kao da će da eksplodira, a u predelu ručnog zgloba plava, dok su prsti još više potamneli.

Otišla je u Dom zdravlja gde nikome od lekara nije bilo jasno o čemu je reč, samo su pretpostavili da je neki insekt ujeo, pa je dobila infekciju. Primila je antibiotike, infuziju i tetanus i rekli su joj da, ako joj ne bude bolje, dođe sutra da joj iseku ranu.

Kada im se sutradan ponovo javila, poslali su je hitno u bolnicu, i smestili u šok sobu. Međutim, s obzirom na to da joj se stanje rapidno pogorašavalo, predložili su da, umesto da iseku ranu, amputiraju celu ruku, kako bi probali da joj spasu život. To je bio početak sepse.

"Doktor je rekao da se infekcija proširila na glavnu arteriju i da više nema svrhe da mi odstrane ruku. Bila sam prepuštena sudbini. Jedino smo se nadali da će antibiotici da smire infekciju koja se širila krvotokom, što se na moju sreću i desilo. Infekcija je počela da se povlači, ali se zbog zgrušavanja krvi stvorio tromb u desnoj ruci, zato je i promenila boju", ispričala je ova žena u jednoj emisiji.

Ona dodaje da su lekari uspeli da razbiju tromb, iako je to bio dodatni rizik za njen život. Postojala je mogućnost da ode u srce, mozak ili pluća.

"Kada mi je bilo bolje i kada je prošla životna opasnost, prebacili su me iz šok sobe na odeljenje, a lekar je došao kod mene i rekao: hajde, sad se seti, šta si radila pre nego što si primetila promenu na ruci. Ovo nije bio insekt, seti se šta se desilo", priča ona.

Vraćala je film, po danima, šta je sve radila i setila se da je u mesari kupila goveđe kosti za pse. Pošto su one velike i psi ne mogu da ih pregrizu, sekla ih satarom na manje komade i tada se ubola. Tačkica na ručnom zglobu za koju je mislila da je ujed pauka, zapravo je bio ubod na krhotinu goveđe kosti.

Kako je rekao doktor Nebojša Srbljak, internista kardiolog, ovakvi ekstremni slučajevi mogući su pre svega zbog neadekvatnog tretiranja povrede.

"Bilo da je reč o goveđoj kosti, ili bilo kojem oštrom predmetu, iveru od drveta ili opiljku gvožđa, kod uboda treba odmah reagovati i očistiti ranu. Desi se da ljudi ne obrate pažnju, rana se zatvori i u početku ne izgleda opasno, a zapravo je to idealna sredina za razvoj bakterija", kaže Srbljak i dodaje:

"Kad je o ovom slučaju reč, moguće je da je meso već bilo zaraženo nekom bakterijom, a poznato je da se meso prvo raspada tamo gde je najbliže kostima, pa postoji mogućnost da je osoba na taj način zaražena".

Dakle, ukoliko imate ranice, ogrebotine, ubode ili bilo kakve druge povrede, bez obzira na to što izgledaju bezazleno, neophodno je da se javite svom lekaru, kako biste na vreme dobili adekvatnu terapiju. Olakšajte sebi, izbegnite dodatne komplikacije i sačuvajte svoje zdravlje.

Kurir.rs/K1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track