ZBOG OVOG TIKTOK IZAZOVA DEČAK IZ SUBOTICE OSTAO BEZ SLEZINE?! Razbijač LOBANJE zabranjen jer je opasan, ali ipak dolazi do dece!
Foto: Profimedia, Kurir

strašno

ZBOG OVOG TIKTOK IZAZOVA DEČAK IZ SUBOTICE OSTAO BEZ SLEZINE?! Razbijač LOBANJE zabranjen jer je opasan, ali ipak dolazi do dece!

Društvo -

Slučaj vršnjačkog nasilja u Subotici završio se teškim povredama po učenika osmog razreda koji se i dalje oporavlja u bolnici gde mu je izvađena slezina, a dečaci koji su ga povredili pravdali su se da je to samo bila igra sa TikToka. Sudeći po opisu samog događaja, posredi može biti opasni izazov “razbijač lobanje”, koji je čak zabranjen na ovoj mreži.

Iako video-zapis nemilog događaja iz osnovne škole nije dostupan, prema opisu onih koji su ga gledali napad podseća „Skull breaker challenge“, odnosno, u prevodu “razbijač lobanje”. U njemu dvoje stoje iza leđa trećeg, koji skače u vis, a oni mu u trenutku kad treba da se dočeka na noge, “čiste” ga - udarcem nogama izmaknu njegove, tako da pada svom težinom.

Otac povređenog dečaka opisao je da se na snimku „vidi koškanje, guranje i udaranje dok je dete okrenuto leđima, a kada nastavi da hoda prema učionici, iz grupe se izdvaja dečak, prilazi mu s leđa i bukvalno ga čisti, “kao u karateu“. Dete gubi tlo pod nogama, pada i prilikom pada na ruku gnječi rebra i istovremeno dolazi po povrede slezine.

Da li su dečaci koji su povredili vršnjaka naišli na društvenim mrežama na pomenuti izazov koji se i dalje može naći pod drugim nazivom, neki drugi ili je u pitanju spoj sadržaja koji prate, uključujući i kompjuterske igrice, nije potvrđeno, ali su ne bi bio prvi put da internet ovako negativno utiče na maloletnike.

Iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje su povodom ovog slučaja istakli da je neophodno „češće ukazivati na moguće uzroke i posledice vršnjačkog nasilja - kako deci, tako i roditeljima, i da je veoma važno što više upoznati i roditelje sa sadržajima koji se karakterišu kao digitalno nasilje, kojima su mnoga deca izložena na društvenim mrežama, a koja su vrlo često uzrok nemilih događaja“.

Mnogi ozbiljno povređeni u SAD

Prvobitni snimci izazova „razbijač lobanje“ na TikToku su uklonjeni, ali postoje video upozorenja u kojima su objašnjenji rizici i pozivaju se ljudi da ne učestvuju u tome jer zbog njega bilo mnogo ozbiljno povređenih tinejdžera u Velikoj Britaniji i SAD.

Prema pisanju BBC „američki tužioci optužili su dvojicu mladića za teški napad iz šale i upozorili su roditelje da zaustave decu da učestvuju u tome“. TikTok je upozorio da ne dozvoljava sadržaj koji podstiče opasne izazove i korisnici su pozvani da prijave snimke.

Pojedini roditelji, čija deca su učestvovala u izazovu objavljivali su i apele.

- Sedim sa ćerkom, hitan je slučaj, ima tešku povredu kičme - objavila je majka iz Velike Britanije, a ispod je bila objavljena fotografija devojčice sa protezom na vratu.

U Nju Džersiju, tužilaštvo okruga Kamden, pisao je BBC, saopštilo je da je dvoje dece optuženo za teški napad trećeg stepena i ugrožavanje žrtve, koja ima povrede trećeg stepena nakon incidenta koji je uključivao šalu.

Tužiteljka je pozvala roditelje da razgovaraju sa decom o potencijalnim posledicama učešća u izazovima društvenih medija.

Krivične prijave za dečake iz Subotice

U slučaju vršnjačkog nasilja koje se dogodilo u Subotici, zbog težine povreda koje su nanete i dela koje je učinjeno reagovali su i policija i tužilaštvo. VJT je naložilo da se protiv maloletnika koji je navršio 14 godina podnese krivična prijava ovom tužilaštvu zbog sumnje da je izvršio krivično delo teška telesna povreda.

- VJT je i naložilo da se podnese krivična prijava u odnosu na drugog maloletnika koji je navršio 14 godina zbog sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje u zajednici sa krivično neodgovornim detetom, a u odnosu na kog će shodno članu 47. Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivično-pravnoj zaštiti maloletnih lica biti obavešten Centar za socijalni rad, da u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja preduzme mere prema krivično neodgovornom detetu - naveo je Miroslav Krklić, viši javni tužilac.

Nezvanično, od osobe koja ima iskustvo sa sličnim postupcima saznajemo da prilikom ovakvih slučajeva „najčešće sudija za maloletnike donosi naredbu za pregled video-zapisa“.

- Za dečaka koji nije navršio još 14 godina prijave se odbacuje jer je on krivično neodgovoran. Protiv druge dvojice ide prijava i VJT obično pokreće zahtev za pokretanje pripremnog postupka protiv dvojice maloletnika, jednog za tešku telesnu povredu, a drugog za nasilničo ponašanje - objasnio je maloletnički postupak.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track