GRAĐANI OPREZ! ZBOG OVOGA ĆETE POČETI DA LJUŠTITE JABUKE! Stručnjaci za Kurir TV otkrili kako da se izlečite od STOMAČNOG VIRUSA
Foto: Sh

trodemija!

GRAĐANI OPREZ! ZBOG OVOGA ĆETE POČETI DA LJUŠTITE JABUKE! Stručnjaci za Kurir TV otkrili kako da se izlečite od STOMAČNOG VIRUSA

Društvo -

Šta se dešava u našem organizmu kada nas uhvati stomačni virus? Da li on može biti opasan i šta je najvažnije za pacijente kao i kako da sprečimo da do stomačnog virusa dođe?

Izraz trodemija je objedinjavanje tri virusa, korone i kombinacije neka dva virusa. Kako je sve je veći broj obolelih od stomačnog virusa gosti studija dr Saša Milićević, pedijatar, dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula i prof. dr Borislav Kamenov, imunolog, komentarisali su ove navode, u jutarnjem programu, Kurir TV.

Saša Milićević
foto: Kurir tv

Milićević je rekao da se ne zna koje je to vreme vladanja virusa, ispričavši da više nema pravila koji virus i kada napada.

- Kada su stomačni virusi u pitanju, jako je važno vraćati tečnost kod dehidratacije i to ne samo vodom i čajem nego i elektolitima. Dete treba držati pod kontrolom da se virus ne bi proširio na sve članove porodice - rekao je Milićević.

Borislav Kamenov
foto: Kurir tv

Putem video poziva uključio se imunolog Kamenov.

- Nisu svi jednako skloni oboljevanju. Mi možemo prevenirati pre nego što do toga dođe. Nekada su dovoljne navike koje narušavaju zdravlje. Značajno je čuvati zdrave navike i ishranu tako da stvorimo zdrav imunitet - rekao je Kamenov i dodao da je najbolji način vraćanje vode u organizam - supicama, čajevima i vodom i u najgorim slučajevima infuzijom.

Zoran Stojanović
foto: Kurir tv

Kako je početkom meseca registrovan virus gripa upitno je da li je to repriza početka Kovida.

- Smanjen je broj obolelih od Kovida, a gripa nema već godinu dana. To ne znači da ga neće biti, ali savetovao bih i vakcinu protiv gripa. Odziv je nikakav, ali onaj koji je nije primio neće je primiti nikada - rekao je Stojanović i zamolio sve da bar jednom u šest meseci bude odrađena krvna slika radi provere opšteg stanja.

Dr Kon je izjavio da je procenat smrtnosti u septembru 15%, a da to ne izaziva dovoljnu pažnju javnosti.

- Virus može da bude sada, da nestane i da se ponovo aktivira. U Kini se opet sve zatvara. Ja se plašim nove godine i odlazaka u inostranstvo, jer tako nama dolaze svi problemi - rekao je Stojanović i ispričao da je zaista sve više post kovid pacijenata.

Zdrava ishrana i preventiva, ipak su broj jedan u prevenciji stomačnih tegoba, ali i ostalih oboljenja.

- Zagađenja utiču na hranu. Bebe moraju da sisaju, to je jako važna stvar! Treba da se vodi računa da izbegavamo brzu i lošu hranu. Zdrave namirnice, sveže voće i povrće, da ljuštimo koru voća, čak i jabuke, upravo radi zagađenja, da izbegavamo alkohol i gazirana pića i industrijsku hranu - dao je savet Milićević

01:32

VLADA STOMAČNI VIRUS!

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track