DANAS JE SVETI GRIGORIJE ČUDOTVORAC! Veruje se da će svako ko mu se pomoli, biti ZAŠTIĆEN OD ZLIH LJUDI!
Foto: Printscreen/Youtube

crkveni kalendar

DANAS JE SVETI GRIGORIJE ČUDOTVORAC! Veruje se da će svako ko mu se pomoli, biti ZAŠTIĆEN OD ZLIH LJUDI!

Društvo -

Sveti Grigorije Čudotvorac rođen je 213. godine kao Teodor, a nakon krštenja uzeo je ime Grigorije. Poznat je i kao Grigorije Neokserijski.

Bio je pravoslavni svetitelj, prvi episkop Neokerasije Pontijske, učitelj crkve i osnivač crkve u Kapadokiji.

U episkopskoj službi istakao se kao snažna ličnost, s velikim sposobnostima za organizovanje crkvenog života, bio je i veliki podvižnik i čudotvorac. Njegovo žitije napisao je Sveti Grigorije Niški. Pripisuju mu se mnoga čuda, zbog čega je u narodu i prozvan Čudotvorac.

Kada je, pod carem, Decijem Trajanom, počelo progonstvo hrišćana, sveti Grigorije je odveo svoje vernike u udaljenu planinu. Međutim, bili su prijavljeni progoniteljima od strane jednog "neznabožca", te su vojnici opkolili planinu. Svetitelj je predavši upustva svom đakonu, otišao na otvoreno mesto, podigao svoje ruke ka nebu, i počeo da se moli Bogu.

Običaji i verovanja

Prema verovanjima, sveti Grigorije, zapovedao je zlim dusima, gorama i vodama, lečio muke i bolesti, pred onima koji su ga gonili bio je nevidljiv, a mogao je da predvidi događaje i čita ljudske misli.

Običaj koji se zadržao do danas vezan je za crkvu i molitvu. Ko se pomoli svetom Grigoriju Čudotvorcu i upali sveću treba da zamisli jednu želju. Ako je njegova molitva bila iskrena i duboka, veruje se da će ovaj svetitelj ispuniti želju.

Takođe, veruje se da ukoliko onaj ko je neveran pročita na ovaj dan spise Grigorija, postaće vernik. Onaj ko u Grigorija veruje, prema predanju, biće večno zdrav i zaštićen od zlih ljudi.

Vojnici su pretražili planinu nekoliko puta, prolazeći pored Hrišćana, ne videvši ih, tako da su konačno odustali u potrazi i otišli. Po povratku u grad, rekli su da na planini nema nikoga i da samo dva drveta stoje jedno naspram drugog. Neznabožac koji je izdao mesto skrivanja Hrišćana se prvo iznenadio, a onda poverovavši u Hrista i sam se obratio u hrišćanstvo.

Kada je progonstvo hrišćana prestalo, sveti Grigorije se vratio u Neokerasiju. Uspostavio je dane proslavljanja mučenika koji su postradali za Hrista. U to vreme se počelo širiti lažno učenje Pavla Samosatskog, patrijarha Antiohije. Ta jeres je pogrešno učila o suštini Svete Trojice i suštini Boga Oca. Osuđena je na pomesnom saboru u Antiohiji (265), gde je učestvovao i Sveti Grigorije.

Umro je u dubokoj starosti, u vreme cara Aurelijana, 270. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track