SLAVIMO SVETOG ANDREJA PRVOZVANOG: Njemu se zavetovao ovaj srpski junak, a veruje se da danas ovo treba obavezno pojesti
Foto: Printscreen Youtube

narodna verovanja i običaji

SLAVIMO SVETOG ANDREJA PRVOZVANOG: Njemu se zavetovao ovaj srpski junak, a veruje se da danas ovo treba obavezno pojesti

Društvo -

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik Svetog Andreja Prvozvanog, koji je i krsna slava porodice Karađorđević.

Ovaj svetac bio je prvi sledbenik i prvi apostol Hristov, koji je stradao na krstu zbog odanosti novozavetnoj veri. Svetog Andreja Prvozvanog kao svog zaštitnika proslavlja i dom Karađorđevića.

Na ovaj dan u dvorskoj crkvi Karađorđevića posvećenoj ovom svetitelju služi se liturgija u prisustvu arhijereja SPC i članova porodice Karađorđević. A slavski obred služi se obično u Plavom salonu Starog kraljevskog dvora.

Porodica Karađorđević ovaj praznik obeležava od vremena Prvog srpskog ustanka, a uveo ga je vožd Karađorđe koji je do tada slavio svetog Klimenta. Karađorđe se zavetovao svetom Andreju 1806. godine, posle oslobođenja Beograda od turske vlasti.

Sveti Andrej Prvozvani
foto: Printscreen Youtube

Petar II Karađorđević je tu tradiciju porodice nastavio kao kralj Srbije uz blagoslov mitropolita Mihajla. Sveti Andrej je apostol Carigrada i Rusije, a bio je i patron Ruskog carstva i doma Romanovih.

Prema predanju, sveti Andrej je bio stariji brat apostola Petra i učenik svetog Jovana Krstitelja, a Jevanđelje je propovedao u Vizantiji i Trakiji, u dunavskim zemljama, a potom u Rusiji i oko Crnog mora, u Epiru, Grčkoj i Peloponezu, gde je stradao.

Vladika Nikolaj Velimirović opisao je u svom "Prologu" stradanje na krstu i prvoapostola koji do poslednjeg daha nije odustajao od hrišćanskih pouka narodu koji mu je dolazio na poklonjenje. Preminuo je 62. godine, njegove mošti prenete su u Carigrad, a potom, kako je zapisano, glava svetitelja je preneta u Rim, a jedna ruka u Moskvu.

Narodna verovanja i običaji

Prema narodnim verovanjima, Sveti Andrej razgovara sa velikim životinjama i smatra se njihovim zaštitnikom, a one su mu pokorne.

Nekada su mečkari slavili Andrijevdan, verujući da ovaj svetac kroti medvede kao pse, a da svetom putuje jašući na ovoj zveri.

Veruje se da na taj dan medvedi ne čine štetu i ne diraju ljude, zato tada ne valja ići u lov na njih. Na današnji dan valja jesti kukuruz.

SPC slavi svetog Andreja svake godine 13. decembra po novom kalendaru, odnosno 30. novembra po Julijanskom i svom bogoslužbenom kalendaru.

Delovi njegovih moštiju nalaze se u Carigradu, Rimu, Moskvi i Grčkoj. Kako je za života isceljivao uboge i bolesne, tako su i njegove čudotvorne mošti mnogima pomogne. Po krstu na kojem je razapet, i danas se kosi krst zove Andrejin.

Slavi se kao krsna slava, zbog Božićnog posta, uvek sa posnom trpezom.

Kurir.rs/Wikipedia/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track