SARADNJA INSTITUTA "DEDINJE" I FAKULTET VETERINE: Prave Centar za pretklinička ispitivanja, eksperimentalno će lečiti životinje

Praksa

SARADNJA INSTITUTA "DEDINJE" I FAKULTET VETERINE: Prave Centar za pretklinička ispitivanja, eksperimentalno će lečiti životinje

Društvo -

U cilju napretka i razvoja naučnoistraživačke i kardiohirurške prakse, u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" danas je ova ustanova potpisala ugovor o poslovno-trehničkoj saradnji sa Fakultetom veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, iz koje će izroditi i Centar za pretklinička ispitivanja, gde će se baviti eksperimentalnim lečenjem životinja.

Potpisnici ovog izuzetno značajnog dokumenta, bili su direktor Instituta prof. dr Milovan Bojić i Dekan Fakulteta veterinarske medicine prof. dr Milorad Mirilović. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i prof. dr Egemen Tuzun, direktor Univerziteta ,,A&M“ iz Teksasa i Predsednik američkog udruženja za veštačke unutrašnje organe.

Potpisivanje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između Fakulteta veterinarske medicine i Instituta "Dedinje", omogućiće zajedničke rezultate eksperata ove dve institucije kroz formiranje Centra za pretklinička ispitivanja, u ovoj oblasti prvog u Srbiji, koji će se baviti eksperimentalnim lečenjem životinja, razvojem i istraživanjem nove medicinske opreme i sredstava, što će kroz zajedničke programe poboljšati kvalitet rada u oblasti humane medicine.

- Ovo je veoma važan korak u naučnoistraživačkoj oblasti, posebno što smo postali deo "Bio4 kampusa" čije su ambicije da prvi u regionu postane prepoznatljiva tačka na svetskoj mapi razvoja u oblastima biomedicine, bioinformatike, biotehnologije i biodiverziteta, što je za Srbiju i kvalitet života njenog stanovništva od izuzetnog značaja – rekao je prof. Bojić i naglasio da je Institut "Dedinje" trenutno jedina zdravstvena ustanova koja ima uslove za sprovođenje svih faza fundamentalnog istraživanja za pretkliničke i kliničke studije.

Institut Dedinje, Veterinarski Fakultet

- Srbija, od sada, neće imati potrebu da šalje svoje stručnjake u inostranstvo na trening, bilo da je u pitanju laparoskopska ili endoskopska intervencija, kateterizacija, perkutane intervencije na krvnim sudovima...jer će biti omogućeno da se sve to uradi u Beogradu, za neuporedivo manje novca, na veoma visokom nivou, te će na taj način zdravstveni budžet biti pošteđen velikih troškova – rekao je direktor Bojić.

Dekan Mirilović kazao je da će ova saradnja biti od višestruke koristi za oba partnera koji se ovim ugovorom povezuju.

Velika je čast što sam baš u ovom istorijskom trenutku srpske medicine potpisnik ovog značajnog dokumenta koji će doprineti da institutski lekari još bolje savladaju hirurške zahvate i realizaciju novih metoda u humanoj populaciji, a što će, sa druge strane, pomoći da naši veterinari usavrše postojeće i otkriju nove metode lečenja životinja. Ovo je prvi korak u povezivanju naučnoistraživačke i stručne saradnje u oblasti humane i veterinarske medicine. Naš cilj je da postanemo član Evropske asocijacije veterinarskih fakulteta, a potpisivanje ovog ugovora nam, itekako, u tome pomaže – izjavio je dekan Mirilović.

Dr Saša Borović, načelnik institutskog Centra za lečenje srčane slabosti u okviru kojeg je u ,,Dedinju“ do sada implantirano 20 veštačkih srca, pored direktora ove kuće, rukovodiće novim Centrom za pretklinička ispitivanja.

- Čovek koji poseduje znanje, nabogatiji je. Savremeni svet teži humanom istraživanju razvoja novih proizvoda, ne samo u cilju pružanja standardne zdravstvene usluge, već i u inovativnosti u celokupnom procesu lečenja ljudi. Po prvi put, zahvaljujući Vladi Republike Srbije, formirano je Ministarstvo za inovacije i naučno-tehnički razvoj, a nama je čast što smo izdanak iz tog koncepta i njegove perjanice – kazao je dr Borović.

Kroz svoj rad u okviru timova za sva ispitivanja najsavremenijih pumpi i zamena za srce koje trenutno postoje u svetu, prof. dr Egemen Tuzun je stekao zavidno znanje i veštine, koje će kroz savete, kao konsultant u procesu osnivanja Centra za pretklinička ispitivanja, podeliti sa kolegama iz Instituta ,,Dedinje”.

- U znak zahvalnosti prema mom rano preminulom metoru, čuvenom lekaru, izuzetnom stručnjaku, humanisti i prijatelju prof. dr Branislavu Radovančeviću, koji je ostavio dubok trag, ne samo na Teksaškom institutu za srce, gde je rukovodio stručnim timovima za istraživanje i razvoj transplantacionih programa, već i na moje rane početke u kardiohirurgiji, doprinos Srbiji na ovaj način, samo je delić onoga što za vas mogu učiniti. Realizacija naših zajedničkih ciljeva mora biti brza i efikasna – poručio je profesor Tuzun.

Prof. dr Tuzun je u Institutu ,,Dedinje” održao predavanja o pretkliničkim studijama, zdravlju ljudi i životinja, što ovu kuću podstiče na još intenzivniju posvećenost naučnoistraživačkoj delatnosti, jer sve farmaceutske vodeće kompanije koje se bave proizvodnjom materijala u savremenoj medicini, svoje nove proizvode prethodno ispituju kroz određene kliničke studije, što, upravo, počinje kroz eksperimentalne studije na životinjama.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track