"AMERIKA JE ZBOG DUGOVA OSAKATILA BALKAN INFLACIJOM" Sagovornici Kurir TV: Sledi godina velike gladi u mnogim zemljava sveta
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

"AMERIKA JE ZBOG DUGOVA OSAKATILA BALKAN INFLACIJOM" Sagovornici Kurir TV: Sledi godina velike gladi u mnogim zemljava sveta

Društvo -

Tradicija za doček Nove godine se nastavlja i opšte je poznato koliki je raspon cena na određenim lokacijama za proslavu.

Ove godine kao i prethodnih, najveće interesovanje je za proslavu na planinama, Kopaoniku, Tari, Zlatiboru, Zlataru i Divčibarama.

Svakako kada se uporede sa cenama od pre godinu dana, ovaj doček će koštati znatno više.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Svi proizvodi su poskupeli, a zašto i dokle će to da ide diskutovali su gosti "Redakcije" prof. dr Milovan Stanišić, predsednik Univerziteta "Singidunum" i Boško Bubanja, iz Udruženja ivent industrije.

Stanišić se prvo osvrnuo na inflacija, pa je spomenuo glavni razlog i ideju toga.

- Dosta građana oseća pritisak inflacije. Inflacija je počela još pre sukoba u Ukrajini, kada je Zapad odštampao mnogo novca. Velika kriza, balon nije naduvan, on je 2008. godine vredeo 4 puta manje nego sad, pa smo imali krizu tad, koja je kod nas došla 2010. godine - započeo je Stanišić, pa nastavio:

Sada imamo situaciju da je balon prenaduvan, previše novca je odštampano. Novac sa Zapada preko investicionih fondova i drug kanala dolazi na Balkan i tako se kod nas povećavaju cene stanova, stanarina i svega. Plan im je na naštampaju toliko novca da se vrate svi dugovi. A nakon toga će se odreći dolara i počeće da štampaju novu novčanicu, kojoj se čak i ime znalo. Naredna godina će biti godina gladi u velikom delu sveta.

Nakon toga, Bubanja je rekao da cene nisu fiskne za proslave, kao i to da su parovi u 2022. godini prošli nerealno jeftino iz jednog razloga.

01:05

Amerika je zbog dugova osakatila BALKAN sa inflacijom! Stručnjaci o budućnosti: SLEDI NAM GODINA GLADI U VELIKOM DELU SVETA

- Prvi put pred Novu godinu, svadbe kada se ugovaraju nemaju fiksnu cenu, već postoji klauzula koja restoranima odnosno ivent centrima omogućava korekciju cena 10-15% u zavisnosti ako se inputi pomeraju nagore. U svakom slučaju, prvi put da oni koji ugovaraju svadbu neće znati koliko ih to košta. Svadbe koje su se dešavale tokom 2022. godine, bile su ugovorene 2019. ili 2020. godine, a cene koje su tada bile su nerealno niske za ove današnje - rekao je Bubanja.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track