BIZARNO! ŠTA SE KRIJE IZA PRIČE O NAPUŠTENOJ BEBI U KRAGUJEVCU? Divac: U 30 godina rada, nikad nisam videla da je TO BIO RAZLOG!
"Majka ne ostavlja dete zbog trivijalnih razloga", Foto: Shutterstock

to su gluposti

BIZARNO! ŠTA SE KRIJE IZA PRIČE O NAPUŠTENOJ BEBI U KRAGUJEVCU? Divac: U 30 godina rada, nikad nisam videla da je TO BIO RAZLOG!

Društvo -

Devojčica stara oko godinu dana pronađena je u utorak oko 2 sata i 45 minuta iza ponoći u kolicima na trotoaru u Zmaj Jovinoj ulici u Kragujevcu.

Dečija kolica sa bebom zatekao je jedan prolaznik koji je kontaktirao policiju, a ekipa Hitne pomoći je izašla na lice mesta, zbrinula devojčicu i prevezla je na odeljenje Pedijatrije kragujevačkog Univerzitetskog kliničkog centra.

beba, kolica
foto: Profimedia

Dvadesetdvogodišnja žena uhapšena je zbog sumnje da je ispred jedne zgrade u Kragujevcu ostavila svoju jednogodišnju ćerku u kolicima i udaljila se.

Kako je saopšteno iz Policijske uprave, G.P. stara 22 godine se tereti za krivično delo kršenje porodičnih obaveza i uz krivičnu prijavu, biće privedena Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu. Dete je na sreću nepovređeno i dobrog zdravstvenog stanja, a nakon sprovedene procedure smešteno je u urgentnu hraniteljsku porodicu.

O sudbini ove devojčice govorila je u jutarnjem programu, putem video linka, Rada Divac, predsednicom upravnog odbora asocijacije za socijalni rad.

Dalja procedura

- Centar za socijalni rad Solidarnosti iz Kragujevca preduzeo je sve mere. U dežurstvu dete je preuzetu, pregledano i smešteno u urgentnu hraniteljsku porodicu. Dete će biri stavljeno pod strateljstvo. Majci je izrečena mera pritvora, a u međuvremenu će se tražiti srodnici koji su u stanju da prihvate dete, iako nekad nije biološko okruženje najbolje za dete - rekla je Divac.

-Dete raste u hraniteljskoj porodici, to je postupak koji će trajati. Svi drugi fdetalji će biti saopšteni, radi se o maloletnom detetu a centar je po kodeksu obavezan da čuva sve podatke - rekla je.

02:11

Divac: SULUDO! MAJKA NIKAD NE OSTAVLJA DETE ZBOG SIROMAŠTVA!

Majka je trenutno u pritvoru

- Postoji procena majke. Mora se razgovarati sa njom i videti njene psihičke uslove, to ne znači da dete neće bit iponovo sa majko, ali ako se i vrati biće pod strogom kontrolom. Uopšte nema podataka kakva je ona inače sa detetom i zašto ga je ostavila tu - ispričala je Divac.

Otac deteta

- Podatke o ocu deteta nemam, a i sve je u postupku, još uvek se radi na predmetu, bilo kakve detalje o detetu nije umesno sad iznositi, niti praviti senzaciju, jer to nije u interesu deteta - irekla je.

- Majka može videti dete, ali će centar za socijalni rad procenjivati kakvo je njeno ponašanje. Ako se proceni da njeno ponašanje nije ugrožavajuće po dete, viđenje može biti u kontorlisanim uslovima uz prisustvo stručnih radnika. Uvek se polazi od toga da su prava deteta da viđa majku - naglasila je Divac.

Srodnici

-Centar kontaktira najbliže srodnike i pre svega, gleda da li oni hoće da ga usvoje, a onda ih procenjuju. Ko god želi da prihvati dete mora da prođe određenu proceduru, koja uključuje procenu da li će rodbina moći da zadovolji sve potrebe deteta - objasnila je.

Majka je ostavila dete jer je siromašna

- Radim 33 godine u socijalnoj zaštiti. NIkad to nije razlog! Siromaštvo se uvek nadomešćuje, i skoro nikad siromaštvo nije razlog da se deca ostavljaju. Siromaštvo se uvek nadomešćuje kroz raznu vrstu pomoći, niko ne može da me ubedi da je dete zbog toga ostavljeno! - naglasila je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track