"PITANJE JE KOLIKO SU NAM ZAŠTIĆENI INFRASTRUKTURNI OBJEKTI" Antonović o sramnom selfiju s pilona: Napravljen je VELIKI PROPUST
Da prostruji adrenalin!, Foto: Kurir Televizija

OPASNO

"PITANJE JE KOLIKO SU NAM ZAŠTIĆENI INFRASTRUKTURNI OBJEKTI" Antonović o sramnom selfiju s pilona: Napravljen je VELIKI PROPUST

Društvo -

Društvenim mrežama širi se snimak dvojice mladića sa Mosta na Adi koji bukvalno ledi krv u žilama. Njih dvojica popela su se na nosač mosta i tamo napravili snimak.

Most na Adi
foto: Kurir tv

Mladići su rizikovali život da bi se popeli na vrh mosta na Adi, ali da li se ovo može kvalifikovati kao neovlašćeni pristup objektu? Osim što se postavlja pitanje kako su se dvojica mladića uopšte popela na tako visoku tačku, otvara se i tema o bezbednosti strateških objekata.

O tome su voditelji emisije Puls Srbije razgovarali sa Ratomirom Antonovićem, stručnjakom za bezbednost.

- Nije zaštićeno na pravi način čim su se dva momka bez problema popeli na vrh ovog pilona, a šta bi onda radila neka teroristička organizacija da možda ugrozi bezbednost saobraćaja - započeo je Antonović.

- Ja verujem da bi neko reagovao da je video kako se njih dvojica penju - rekao je Antonović i pretpostavio da su se popeli kroz samu konstrukciju mosta, zbog čega je došlo do propusta službi.

02:32

VRH VRHOVA: DA PROSTRUJI ADENALIN!

- Mi smo na visokom nivou po pitanju bezbednosti građana, postoji konstantna pažnja da se vodi računa o tome. Teško je da je neko mogao da pretpostavi da će nekom pasti na pamet da se popne na pilon! - rekao je.

- Kada su se tačno mladići popeli na vrh mosta? Mi vidimo sa snimka da je to vreme velikog prometa - primetio je.

Od svih pitanja koja su postavljana JP "Putevi Beograd", na pitanje o zaštiti mosta na Adi, odgovorili su da su oni uočili potrebu da se taj objekat zaštiti, i da su planirali nabavku sistema za protivprovalnu zaštitu. Navode da su izdali potrebne naloge i planiraju završetak predmetne nabavke.

Most na Adi
foto: Kurir tv

- Bojim se da mnogi objekti nisu adekvatno zaštićeni. Kritična infrastruktura mora biti pod fizičkim obezbeđenjem, a to podrazumeva na patroliranje službenih lica. Mi moramo biti svesni da je zbog celokupne svetske situacije postoji mogućnost da s ekriza u smislui terorističkih potencijalnih akata, može destiti ovde i da ovakvi objekti mogu biti meta terorističkih akata - upozorio je.

Gordana Mišev, stručnjak za bezbednost, za Kurir kaže da naše mostove ne čuvaju policijske patrole, već je sve obezbeđeno video-kamerama.

- Napravili smo svojevremeno apel, da se napravi institucija pozornika, kako je to nekad bilo, Jedan pozornik koji prolazi mostom primetio bi ovakvu neku situaciju. Ali opet kome bi palo na pamet da pogleda da li je neko na vrhu pilona? - upitao je.

- Moramo razmišljati mozgom ovakvih dečaka. Nama ne bi palo na pamet ovakvo nešto, ali kada se bavimo bezbednosnim rizicima, moamo ovako razmišljati - rekao je Antonović, naglasivši da ne može sve da se predvidi.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track