POČELA OBNOVA BOLNICE U LESKOVCU: Dr Dimitrijević: Država ulaže 4,5 milijardi, trajaće 2 godine, A EVO ŠTA ĆE BITI S PACIJENTIMA
Foto: Promo

kompletna rekonstrukcija

POČELA OBNOVA BOLNICE U LESKOVCU: Dr Dimitrijević: Država ulaže 4,5 milijardi, trajaće 2 godine, A EVO ŠTA ĆE BITI S PACIJENTIMA

Društvo -

Rekonstrukcija Opšta bolnica Leskovac počela je juče, a u ovu drugu fazu kompletne obnove, koja bi trebalo da traje dve godine, država ulaže 4,5 milijardi dinara.

Posao će se obavljati u etapama zbog pacijenta, a bolnica od 795 kreveta za to vreme imaće, kako za Kurir kaže dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac, na raspolaganju oko 250 kreveta manje.

Dr Nebojša Dimitrijević
Dr Nebojša Dimitrijevićfoto: Screenshot

- Radovi su zvanično juče počeli kad je nadzorni organ potpisao protokol o uvođenju izvođača u radove. Grad Leskovac je platio 50 miliona dinara projekat rekonstrukcije glavne bolničke zgrade od 30.000 kvadrata, a plaća i stručni nadzor 45 miliona. Ministarstvo za javna ulaganja finansira rekonstrukciju čija je vrednost sa PDV 4,5 milijarde dinara (oko 40 miliona evra). Rok za završetak je 730 dana, tj. dve godine - navodi dr Dimitrijević i dodaje:

- Rekonstrukcija će bit kompletna, počev od suterena do šestog sprata. Imaćemo nove bolničke sobe, svaka soba će biti dvokrevetna i svaka će imati sanitarni čvor. Biće više soba nego što ih je do sada, a broj kreveta ostaće isti - 795. Radiće se kompletan vodovod, kanalizacija, elektrika, rasveta, centralna klimatizacija, ventilacija. Prelazimo na ekološko grejanje, neće više biti mazuta, biće gas ili drvena sečka. Takođe, svih 11 operacionih sala biće sređeno, porodilište, služba urgentne medicine proširena i imaće poseban ulaz. Pravimo tu i ambulante, dijagnostiku, laboratoriju, nove čekaonice. Radimo i novu kuhinju.

22 SPECIJALIZACIJE

Dr Dimitrijević navodi i da je juče potpisao za 22 specijalizacije lekara koji su sa visokim prosekom primljeni u bolnicu kada je država zapošljavala.

- Dali smo i pedijatriju, hirurgiju, interno, ginekologiju, dermatovenerologiju, internu medicinu za pneumofiziologiju, za onkologiju, ORL, anesteziologiju, radiologiju, urologiju - kaže dr Dimitrijević.

Dr Dimitrijević ističe da je ovo zapravo druga faza rekonstrukcije bolnice, a da je prva, tokom koje je urađena spoljašnja fasada, izolacija, prozori i krov, završena neposrdno pre izbijanja pandemije kovida 19 i da je koštala oko pet miliona evra.

1 / 5 Foto: Kurir

Kada završe i drugu fazu uslediće i nabavka opreme - kreveta, natkasni, aparata, a procenjuje se da će to, kako navodi dr Dimitrijević, koštati oko milijardu dinara i biće, takođe, finasirano iz Ministarstva za javna ulaganja.

Međutim, rekonstukcija bolnice će, kako je i očekivano, napraviti gužve, ali i neke liste čekanja.

- Radićemo po etapama, odslobodili smo jedno krilo, a pacijenti su prebačeni u drugo, dok su službe spojene. Malo je smanjen obim operativnog posla zbog manjka kreveta jer ih je oko 250 manje, ali još nije počela rekonstrukcija operacionih sala. I dalje radimo i proteze kuka i kolena, trudimo da uradimo što više možemo dok ne počnemo s renoviranjem sala - kaže dr Dimitrijević i dodaje da će leskovačka bolnica biti jedna od najlepših u Srbiji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track