O trgovini ljudskim organima i sa Bramercom

Rasim Ljajić

O trgovini ljudskim organima i sa Bramercom

Društvo -
Glavni tužilac Haškog tribunala dolazi u prvoj polovini oktobra

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da će trgovina ljudskim organima na Kosovu biti jedna od tema razgovora sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, koji će u Srbiju doći u prvoj polovini oktobra.

"U više navrata smo do sada to pitanje pokretali, nažalost nije do sada bilo razumevanja pre svega u međunarodnoj zajednici, nije bilo političke volje da se čitava stvar dovede do kraja", kazao je Ljajić novinarima na Beogradskom sajmu.

On je istakao da Vlada Srbije smatra da su posle izjave zaštićenog svedoka stečeni svi uslovi "za jednu sveobuhvatnu, celovitu istragu koja će imati svoj pravni epilog".

"Mi ne prejudiciramo ishod te istrage, mi apsolutno nikog unapred ne okrivljujemo. Sve što tražimo jeste da se ustanovi puna istina i zadovolji pravda", poručio je Ljajić.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine ima svedoka koji je učestvovao u uzimanju organa srpskih zarobljenika sa Kosova krajem 90-ih godina, koji je tačno je opisao kako je jednom srpskom zarobljeniku odstranjeno srce na lokaciji u blizini Kukeša, na severu Albanije, i transportovano na aerodrom Rinas u blizini Tirane.

Radio-televizija Srbije emitovala je u ponedeljak snimak izjave zaštićenog svedoka, bivšeg pripadnika "Oslobodilačke vojske Kosova", koji je direktan učesnik vađenja organa na Kosovu i Metohiji i koji do detalja opisuje čitav proces - od obuke, preko operacija u improvizovanim bolnicama do transporta na aerodrom u Tirani, odakle su organi distribuirani na crno tržište.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track