Najnovije vesti

Slavi se kao zaštitnik škole, učitelja i đaka – Sveti Sava! Kurir vam danas poklanja IKONU plus dodatak TV EKRAN
Foto: Promo

Slavi se kao zaštitnik škole, učitelja i đaka – Sveti Sava! Kurir vam danas poklanja IKONU plus dodatak TV EKRAN

Društvo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Savu, praznik posvećen ocu srpske duhovnosti, kulture, osnivaču srpske crkve i prosvetitelju.

Tim povodom vam dnevne novine Kurir poklanjaju luksuznu ikonu u zlatotisku s molitvom, a kao drugi poklon čeka vas dodatak TV Ekran.

Sveti Sava rođen je 1169. godine kao Rastko Nemanjić u gradu Rasu i bio je najmlađe dete velikog srpskog župana Stefana Nemanje i njegove žene Ane. On je bio srpski princ, monah, iguman manastira Studenice, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve.

Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava 1840. godine na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu, i slavi se kao zaštitnik škole, učitelja i đaka. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za "patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja".

Tokom komunističkog režima Savindan je u školama bio ukinut. Slavio se do 1945. godine. Nakon poluvekovne zabrane, od devedesetih godina prošlog veka ponovo se praznuje u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Kao drugi poklon čeka vas dodatak – TV Ekran:

Branka Pujić – UVEK MENJAM SAMO SEBE

Glumica, čije su profesija i porodica oduvek povezane neraskidivim vezama, seća se trenutaka koje naziva dražesnim i otkriva tajnu uspeha svoje više od tri decenije duge karijere

Dubravka Drakić: Izazov mi je bio da igram lik Bosiljke u seriji „Pad”

Izudin Bajrović: Role u Srbiji donele su mi neku novu glumačku mladost

Plus TV serije kao i najtačniji program

Kurir

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja