VERSKI OBRED U ŠKOLI PODELIO SRBIJU! Antić: Sad ste vi najpametniji i kažete neću da bude ovako, nego kako ja hoću
Foto: Kurir.rs/N.H., Kurir TV

ŠKOLSKA SLAVA

VERSKI OBRED U ŠKOLI PODELIO SRBIJU! Antić: Sad ste vi najpametniji i kažete neću da bude ovako, nego kako ja hoću

Društvo -

Direktorka Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Sečnja, podigla je prašinu u javnosti objavom da prvi put, posle niza godina, u toj školi neće biti verskih obreda 27. januara za Svetog Savu.

"Sveštenik je tražio da dođe u školu na Svetog Savu, bilo je tu ranijih godina i tamjana, i svete vodice i svačega. Lepo sam mu objasnila da po članu 11 Ustava Srbije moramo da odvojimo školu od crkve jer u školu mogu da idu i katolici, i muslimani i sve vere, kao i atesiti. I zato u školi nikoga ne smemo da primoravamo da prisustvuje tuđim verskim obredima." rekla je direktorka ove škole.

Ovim povodom gostovali su u emisiji Puls Srbije Draško Đenović, verski analitičar i Milorad Antić, ispred Foruma srednjih škola.

Puls
foto: Kurir televizija

- Ustav kaže da je Srbija sekuparna država i lično mislim da nije dobro da školska slava bude svetac, jer u Srbiji ima mešovitih sredina i ne bi trebalo decu koja nisu srpska i pravoslavna da primoravamo da učestvuju u verskim obredima. U svakoj školi se peva himna Svetom Savi. Tu se pominju Srbi,a u Srbiji imamo i pravoslavne Rumune. Imamo i konfesionalno i nacionalno različitu decu - rekao je Đenović.

Antić smatra da je odluka direktorke prenagljena i da su po sredi neki drugi motiv.

Puls
foto: Kurir televizija

- Ne mogu da budem saglasan sa ovim. U Sečnju živi 80 posto Srba. Ne možete samostalno da donesete takvu odluku. Možda je htela da skrene pažnju na sebe. Sad ste vi najpametniji i kažete neću da bude ovako nego kako ja hoću. Ne možete samostalno da odlučujete o tim stvarima. Ona je lukava. Imaće nekoga ko će da je brani, a neko neće.

Đenović je istakao da će se svečanost održati, ali da sveštenik neće održati verski obred.

- Ona nije zabranila proslavu Svetog save. Biće program, ali sveštenik neće moći da obavi verski obred u školi. Deca će, međutim, imati mogućnost da idu u crkvu na verski obred ako žele. Moramo biti senzibilni. Zakon garantuje slobodu veroispoivesti - smatra Đenović.

05:19

RASPRAVA OKO DANA SVETOG SAVE! Analitičar: Može da se slavi, ali bez sveštenika u školi! Nastavnik: Zašto kad su 80 posto Srbi?

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track