Najnovije vesti

INFOSTAN TERETI DOBRINKU ZA 758.000 DINARA ZA STAN KOJI NIJE NJEN! Advokat otkrio: Neuka je, digla je kredit! OVO JE SLEDEĆI KORAK
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

kurir tv

INFOSTAN TERETI DOBRINKU ZA 758.000 DINARA ZA STAN KOJI NIJE NJEN! Advokat otkrio: Neuka je, digla je kredit! OVO JE SLEDEĆI KORAK

Društvo
13:36h

U slučaju da stan ili kuća više nisu u vašem vlasništvu, da li bi trebalo da nastavite da plaćate račune za tu nekretninu?

Ovo pitanje bi mnogima zvučalo nelogično, ali slučaj 70-godišnje Dobrinke Ilić iz Beograda pokazuje, po tvrdnjama organizacije "Za krov nad glavom", da je izgleda i to moguće.

Naime, Dobrinku Ilić je 2010. godine opština Palilula prinudno iselila iz stana koji je prešao u vlasništvo opštine. Onda je ona, sledeći zdravu logiku, prestala da plaća račune za ovaj stan.

Godine su prolazile a sada JKP Infostan tereti Beograđanku za dug od čak 750.000 dinara, iako ona kaže da je pokušavala bezuspešno da ovom preduzeću ukaže na to da ona više nije vlasnica stana i da tu ne živi.

Ovča, info stan, račini za struju, električno brojilo
foto: Kurir

Kako je došlo do ove situacije i šta ona sada može da uradi kako ne bi od male penzije morala da plaća veliki dug, pričao je gost u "Pulsu Srbije", advokat Petar Učajev iz udruženja "Za krov nad glavom".

Učajev je temeljito pričao splet okolnosti koji su zadesili jadnu Beograđanku, kao i to da su sudski organi maltene zloupotrebljavali to što nije imala advokata.

- Nije ovde samo birokratska greška, ovde je prisutno dosta nemara, grube nepažnje, pa čak i zle namere. Ona je sve ovo vreme sama postupala, bez advokata, a tek od pre dve nedelje se obratila našem udruženju. Sud to hoće da zloupotrebi. Mnogo stvari je urađeno kako ne treba, ona je imala i sudski postupak u kojem je izjavila neki prigovor, na koji je imala pravo, a njoj je čak i sudija rekao da to mora da plati i da je dužna - započeo je advokat, pa nastavio:

Petar Učajev
foto: Kurir televizija

- Kao advokat, uvek gledam da nađem grešku kod okrivljenog, međutim, ovde nisam uspeo da je nađem. Ima 758.000 duga prema Infostanu za stan u kojem nije živela i za račune koje je primala u stanu u kojem nije živela. Vlasnik je opština Palilula koja goni tu istu ženu za 350.000 dinara za troškove tog parničkog postupka, iako imaju svoje pravne zastupnike. Žena je uzela kredit od 350.000 da bar isplati te troškove. Ona je neuka, ovo je tragikomedija, kada je isplatila tih 350.000 dinara, njoj je izvršitelj rekao da mora da isplati još 350.000 dinara, jer je prvi deo otišao na kamatu i troškove.

Nakon toga, advokat je rekao koja su moguća rešanja da se privede kraj torture 70-godišnje Beograđanke.

- Prvo ćemo se obratiti Infostanu, da dobrovoljno njen dug otpiše. Dobrinka kada je otišla u Upravu javnih prihoda i predala zapisnik o iseljenju, oni su joj otpisali ceo dug. Rukovodeći se tom logikom, ona je otišla u Infostan, ali oni nisu hteli da otpišu.

SAOPŠTENJE OPŠTINE PALILULA, KOJE JE KURIR DOBIO PRED SAMU EMISIJU!

- Gradska opština Palilula nema informaciju da se građanka Dobrinka Ilić obratila nadležnoj službi Uprave Gradske opštine Palilula kako bi nas upoznala sa postojećim problemom. Po saznanju informacije plasirane u medijima, Opština Palilula krenula je u proces prikupljanja informacija o slučaju i tražila specifikaciju nastalog duga od JKP "Infostan tehnologije" kao i o utuženju istog. Po dobijanju kompletne informacije od strane JKP "Infostan tehnologije" o stanju duga, Opština Palilula će biti na raspolaganju građanki Dobrinki Ilić u cilju rešavanja nastalog problema.

Advokat je odmah zatim komentarisao ovu izjavu, rekavši da ga čudi što nisu znali za slučaj:

INFOSTAN TERETI DOBRINKU ZA 758.000 DINARA ZA STAN KOJI NIJE NJEN! Advokat otkrio: Neuka je, digla je kredit! OVO JE SLEDEĆI KORAK
02:28

INFOSTAN TERETI DOBRINKU ZA 758.000 DINARA ZA STAN KOJI NIJE NJEN! Advokat otkrio: Neuka je, digla je kredit! OVO JE SLEDEĆI KORAK

- Čudi me da ne znaju za slučaj, kao i to da ne znaju da imaju stan. Ovako je najsigurnije dok ne utvrde sve činjenice, pa će onda da iznesu svoje mišljenje. Nama preostaje da pokrenemo parnične postupke protiv Infostana i opštine ukoliko ne isplate te dugove.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja