"POSTOJE SNIMCI FAŠISTIČKOG VANDALIZMA NA JEVREJSKOM GROBLJU" Avram Izrael očekuje da se neonacisti HITNO PRIVEDU PRAVDI
Foto: Kurir TV, Jevrejska opština Beograd

kurir tv

"POSTOJE SNIMCI FAŠISTIČKOG VANDALIZMA NA JEVREJSKOM GROBLJU" Avram Izrael očekuje da se neonacisti HITNO PRIVEDU PRAVDI

Društvo -

Tridesetog januara osvanuli su antisemitski grafiti na jevrejskom groblju u Beogradu.

Dva dana pre, na stubovima autobuske stanice u Somboru, ali i na drugim mestima u gradu, neko je nacrtao kukasti krst, simbol koji je povezan sa progonom Jevreja u Drugom svetskom ratu, ali i nacističkim zločinima počinjenim na teritoriji Srbije.

Pored kukastih krstova su i precrtana Davidova zvezda, simbol jevrejskog naroda, kao i precrtani srp i čekić, simbol komunizma.

grafiti, antisemitizam, Jevrejska opština Beograd
foto: Jevrejska opština Beograd

Gost "Pulsa Srbije" Avram Izrael, nekadašnjim načelnikom beogradskog centra za obaveštavanje u vreme Nato bombardovanja, pričao je o ovom slučaju, pa je podsetio da se to već dogodilo, kada su navijači beogradskog kluba skrnavili sinagogu.

- To groblje, koje je i spomenik kulture, datira iz 1888. godine. Posle svih stradanja Jevreja, to je jedan od osnovnih pokazatelja prisustva Jevreja na ovoj teritoriji. Nažalost, samo 4.000 ljudi je tu sahranjeno, jer drugi nisu imali privilegiju da umru prirodnom smrću. Najveći broj je stradao u Beogradu, oko 8.000 Jevreja je skončalo na Starom sajmištu. Ovde prepoznajemo rukopis navijača, podsetimo, pre par meseci je jedna sekira uletela u kapelu Jevrejskog groblja. Pre tri godine, kako je sud utvrdio, beogradski Rabin je uveo navijače Partizana koji su upali u sinagogu i skrnavili je - rekao je Izrael.

Izrael je odgonetnuo otkud antisemitizam da se propagira sada i da li je to zbog nekih dešavanja.

00:48

DOSAD NEVIĐENO! OSKRNAVLJENO GROBLJE JEVREJA U BEOGRADU! Ekspert šokirao: Kukasti krst može da bude delo samo NJIH!

- U celom svetu je povezan taj proces antisemitizma i utvrđeno je da nacionalnim pojavama širokog nacionalizma i inteziteta prethode pojave antisemitizma. Razna dešavanja u Evropi, uključujući i rat u Ukrajini, i sve podele koje su nastale, negde se podudaraju i sa svim što se dogodilo u Jerusalimu baš na dan sećanja Holokausta. Ja sam ubeđen da je većina Beograđana i Srba stoji čvrsto iza antifašizma, pa samim tim se bori protiv antisemitizma. Fašizam nikome nije doneo ništa dobro, a pogotovo ne srpskom narodu - poručio je Izrael.

- U nekim podelama koje su se dogodile u Jevrejskoj zajednici prepoznaje se ruka države. Jevrejska zajednica se podelila, ne svojom voljom, već eksternom voljom, baš kada se završavao zakon o otklanjanju posledica i kada je nastala neka blagougodna klima za zajednicu Jevreja. Danas je takođe podeljena, i u njoj nema mira. Sada se po prvi put oglasila Jevrejska zajednica, mimo ranije prakse sa ćutanjem, čak sam čuo da postoje i snimci sa jevrejskog groblja koji su predati policiji, a mogli bi da ukažu ko zaista stoji iza ovog poteza.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track