Dosadašnji direktor telekomunikacione kompanije podneo ostavku na tu funkciju, a karijeru nastavlja u ruskom gasnom gigantu, saznaje Kurir

BEOGRAD - Promene.
- Pre nekoliko dana podneo sam zahtev Nadzornom odboru kompanije da me razreši dužnosti direktora Telekoma Srbija. Uveren sam da će Nadzorni odbor prihvatiti zahtev i da će Vlada u najskorije vreme predložiti kandidata za novog direktora, a da će Telekom nastaviti da dominira i ostvaruje dobre poslovne rezultate.

Ovo je za Kurir izjavio Branko Radujko, doskorašnji direktor Telekoma Srbija. Na naše pitanje gde će nastaviti karijeru, Radujko nije odgovorio, ali kako saznajemo, reč je o ruskom gasnom gigantu „Gasprom“.

Radujko je za direktora državne telekomunikacione kompanije postavljen 2008.
On je istakao da je u protekle četiri godine i sedam meseci, koliko je bio direktor, Telekom prošao kroz mnoge izazove - tešku ekonomsku krizu, liberalizaciju tržišta, pad potrošačke moći i naplate potraživanja, velike kreditne obaveze, isplatu visokih dividendi akcionarima, pritisak negativnih kursnih razlika i dug proces prodaje većinskog paketa akcija koji nije uspeo, a koji je u tom periodu u određenoj meri usporio razvoj kompanije.

- Uprkos svemu, u ovom periodu ostvarene su tri rekordne poslovne godine i sačuvana je dominantna pozicija na tržištu. Kad sam preuzeo ovaj posao, Telekom je bio 80 odsto domaća kompanija, a danas je 100 odsto - naveo je on.

Dug smanjen za 200 miliona evra

Telekom je, kako je istakao Radujko, imao rast prihoda po prosečnoj godišnjoj stopi od pet odsto i rast EBITDA (dobiti pre kamata, poreza i amortizacije) po prosečnoj godišnjoj stopi od 8,3 odsto. Dug je smanjen sa 904 miliona evra na 436 miliona pre zaduženja za otkup akcija od OTE, a sa 904 na 701 milion evra kada se uključi i taj novi kredit.