INSTITUCIJA TRADICIJE: Zdravko Ranisavljević na čelu Ansambla narodnih igara i pesama Srbije "Kolo"
Foto: Privatna Arhiva

INSTITUCIJA TRADICIJE: Zdravko Ranisavljević na čelu Ansambla narodnih igara i pesama Srbije "Kolo"

Društvo -

Odlukom Vlade Srbije na čelo Ansambla narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“ imenovan je dr Zdravko Ranisavljević.

Rođen je u Šidu 1981. godine i po zvanju je docent za užu naučnu oblast Etnokoreologija na Katedri za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Predsednik je UO Centra za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije (CIOTIS), član Umetničkog saveta Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici, između ostalog član je i Komisije za dodelu nagrade za životno delo „Olga Skovran“ u oblasti Umetničke igre Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS).

Kao član stručnog tima zaslužan je za upis „Kola: tradicionalne narodne igre u Srbiji“ na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, 2017. godine.

Ansambl Kolo
foto: Privatna Arhiva

Tokom profesionalne karijere bio je angažovan kao stručni konsultant i koordinator projekata u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Ansamblu narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“ i Ansamblu narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ .

Bavi se naučno-istraživačkom delatnošću u domaćim i internacionalnim okvirima.

Dobitnik je brojnih priznanja u zemlji i inostranstvu. Tečno govori engleski jezik. Sa ponosom uvek ističe svoju suprugu i dvoje dece.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track