EVO ZAŠTO NIKO U SRBIJI NIJE OBAVEŠTEN O SMRTI DEČAKA (8) U ZEMLJOTRESU Ambasador Srbije u Turskoj za Kurir: Ovo komplikuje stvari
Foto: EPA, Privatna Arhiva

TRAGEDIJA

EVO ZAŠTO NIKO U SRBIJI NIJE OBAVEŠTEN O SMRTI DEČAKA (8) U ZEMLJOTRESU Ambasador Srbije u Turskoj za Kurir: Ovo komplikuje stvari

Društvo -

Ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković kaže za Kurir da o dečaku Robinu Pejkoviću (8), koji je nastradao u zemljotresu u turskom gradu Iskenderunu naša ambasada ne zna ništa, nikakvo obaveštenje nije dobila niti od porodice dečaka, niti od turskih vlasti, a na spisku poginulih i povređenih nema nijedan srpski državljanin.

Robin sa roditeljima
Robin sa roditeljimafoto: Printscreen Facebook

- Dete je sasvim sigurno ovde vođeno kao turski državljanin jer mu je majka državljanka Turske. Zato nije moglo da se vodi kao srpski državljanin ako uopšte i ima srpski pasoš. Srbija i Turska nemaju sporazum o dvojnom državljanstvu koji bi omogućavao da neko ko ima oba može da se izjašnjava i korisiti jedno ili drugo. Kako taj sporazum ne postoji, onaj ko se nađe na teritoriji Turske je samo i isključivo turski državljanin - objašnjava za Kurir Marković i dodaje:

- Situaciju ovde dodatno komplikuje i to što je dečak rođen u SAD, čime je automatski steklo i američko državljanstvo. Takođe, i roditelji deteta rođenog u SAD imaju pravo na američko državljanstvo. Tako da je pitanje koje je sve pasoše porodica koristila u tim svojim kretanjima po svetu, kao i da li otac, koji kako saznajemo iz medija radi u Meksiku, ima i dalje srpsko državljanstvo.

Ambasador Zoran Marković
Ambasador Zoran Markovićfoto: TV Prva printscreen

Prema evidencijama Ambasade u Ankari u 10 provincija pogođenih zeljotresom u trenutku udara bilo je 30-ak srpskih državljana.

- Samo u Gzjantrepu živelo je i radilo njih 20, a među njima i sportista. Sve smo ih ponaosob zvali, svi su bili dobro i nisu nam prijavili da imaju ikakva saznanja da je neko od naših državljana povređen ili nastradao. I svi oni su se izvulki iz razorenog grada - navodi ambasador Marković.

Podsetimo, Igor Pejković, poreklom iz Kragujevca ostao je bez jedinca Robina, koji je poginuo u majčinom naručju u gradu Isanderunu, gde je živeo s majkom i njenom porodicom, dok je otac bio na radu u Meksiku. Dečak je sahranjen na pravoslavnom groblju u tom gradu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track