"OVE ZGRADE U SRBIJI MOGU DA IZDRŽE ZEMLJOTRES OD 6 RIHTERA" Ristić za Kurir TV: Za par dana znaćemo PRETI LI NAM NOVI POTRES
Foto: Shutterstock

podrhtavanje

"OVE ZGRADE U SRBIJI MOGU DA IZDRŽE ZEMLJOTRES OD 6 RIHTERA" Ristić za Kurir TV: Za par dana znaćemo PRETI LI NAM NOVI POTRES

Društvo -

Ovog jutra oko 6 časova, aparati Seizmološkog zavoda Srbije registrovali su još jedan, novi zemljotres na području Kraljeva, jačine 2,4 stepena po Rihterovoj skali.

Podsetićemo da su se juče u toku prepodneva zatresli Bor i Majdanpek, a kasnije popodne i Beograd, a epicentar bio je u Rumuniji, 5.2 stepena po Rihteru.

Da li Srbija treba da strahuje od potencijalnih zemljotresa u narednom periodu, ovoga jutra proveravala je novinarka Kurir TV Jelena Kovačević sa svojim sagovornikom Ivanom Ristićem.

- U 6.42 smo imali zemljotres u Kraljevu, ali juče su se desili zemljotresi koje nismo očekivali, što nas je zabrinulo. Usledila je mirna noć, i kod nas i u Turskoj, ali od jutros opet kreće. Trenutna seizmološka situacija zahteva da se ispita narednih 3 do 7 dana i na osnovu toga zaključiti da li folazi voše energije iz dubine zemlje - kaže Ristić.

Ivan Ristić
Ivan Ristićfoto: Kurir TV

On je s gledaocima Kurir TV podelio i jednu ohrabrujuću informaciju kad su u pitanju posledice zemljotresa.

- Posle zemljotresa u Skoplju 1964. godine sa oko 1.000 žrtava, usvojen je zakon da zgrade moraju da se grade po boljim seizmičkim princpipima. Tako da bi sve zgrade koje su sagrađene posle 1965. trebalo da izdrže udare od 6-7 Rihtera - dodao je Ristić.

02:57

OVE ZGRADE U SRBIJI MOGU DA IZDRŽE ZEMLJOTRES OD 6 RIHTERA Ristić za Kurir TV: Za par dana znaćemo PRETI LI NAM NOVI POTRES

Dotakao se i predstojećeg perioda i potencijalne opasnosti od novih zemljotresa u Srbiji.

- Analizom podataka u poslednjih 120 godina došao sam do zaključka da su se zemljotresi kod nas dešavali počev od 20. marta, pa do kraja proleća, a posle toga na jesen. Svi jači zemljotresi od preko 5 Rihtera su se tad desili - zaključio je Ristić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track