VOJSKE IH TRAŽE, ALI NE MOŽE SVAKO U SNAJPERISTE! Evo koje četiri sposobnosti su neophodne da bi se prošla selekcija
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

specijalne jedinice

VOJSKE IH TRAŽE, ALI NE MOŽE SVAKO U SNAJPERISTE! Evo koje četiri sposobnosti su neophodne da bi se prošla selekcija

Društvo -

Na poligonima i vežbalištima Centra za obuku kopnene vojske, u toku je individualna specijalistička obuka vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, koji se osposobljavaju za dužnost snajperiste u Vojsci Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Obuka traje šest nedelja, a pohađaju je vojnici generacije „decembar 2022” koji su na gađanjima ostvarili najbolje rezultate i pokazali psihofizičku spremnost za izvršavanje zahtevnih zadataka snajperiste. Kako izgleda obuka budućih snajperista, govorio je u emisiji Puls Srbije Branko Bogdanović, urednik portala Oružje online.

puls
foto: Kurir televizija

- Mi moramo znati da po novim programima koje razvijaju najnaprednije zemlje, poput SAD i Rusije postoji tendencija da jedinični ili vodni snajperista bude uključen u svaku vrstu vojne jedinice. Kod nas se i selekcija i obuka sprovodi po svetskim standardima, tako da se obučavaju i vodni i individualni snajperisti - rekao je Bogdanović, a potom objasnio u čemu je razlika između ove dva tipa boraca:

- Individualni snajperista radI u paru sa osmatračem i samostalan je u svojim dejstvima. Upotreblajva se za dejstva na velikim daljinama, dok vodni ili jedinični pripada jedinici i obučen je za dejstva određenim tipom oružja. On bi praktično trebalo da ima isti tip oružja kao i svak vojnik u jedinici. Tako on može delovati i kao snajperista i kao običan borac pešadinac.

03:47

SVE VOJSKE TRAŽE SNAJPERISTE, ALI TO NE MOŽE SVAKO! Evo koje četiri sposobnosti su neophodne da bi se prošla selekcija

Bogdanović je objasnio kakve su predispozicije potrebne da bi neko prošao selekciju.

- Snajperista mora biti vrhunski strelac, ali ja mislim da su psiho fizičke osobine daleko važnije. Najbitnije je da ima strpljenje, mogućnost logičkog razmišljanja, preciznog uočavanja i pravovremene reakcije. To su bitni elementi na koje se mora obratiti pažnja - kaže Bogdanović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track