GAŠIĆ I SPASOVSKI POTPISALI PROTOKOL O PROVERAMA NA ZAJEDNIČKOM PRELAZU: Srbija i Severna Makedonija stoje na istom putu
Foto: MUP

GAŠIĆ I SPASOVSKI POTPISALI PROTOKOL O PROVERAMA NA ZAJEDNIČKOM PRELAZU: Srbija i Severna Makedonija stoje na istom putu

Društvo -

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Severne Makedonije, Bratislav Gašić i Oliver Spasovski, potpisali su danas u Beogradu Protokol o načinu obavljanja graničnih provera na zajedničkom graničnom prelazu "Lojane - Miratovac", saopštio je MUP.

Gašić i Spasovski su istakli da srpske i makedonske granične službe tradicionalno dobro sarađuju i da će Protokol doprineti detaljnijem uređenju načina obavljanja provera na tom prelazu, a saradnju učiniti snažnijom i efikasnijom.

Bratislav Gašič, Oliver Spasovski
foto: MUP

Gašić je ukazao je da Srbija i Severna Makedonija stoje na istom putu sprečavanja iregularnih migracija i da je ključ rešenja ovog problema čvrsta saradnja i zajednički rad, koji je u interesu građana obe zemlje.

"Naša policija je pokazala da je pouzdan partner u suzbijanju iregularnih migracija i borbi protiv prekograničnog kriminala", kazao je Gašić, dodavši da je za uspešnost saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala neophodna brza razmena informacija i zajednički rad dve policije.

1 / 7 Foto: MUP

Spasovski je, navodeći da je bezbednosna situacija na makedonskim državnim granicama stabilna i bez značajnijih promena, precizirao da je tokom 2022. godine zabeležen trend povećanja pokušaja ilegalnih prelazaka od 31,22 odsto, kao i da je sprečen 27.391 pokušaj ilegalnog prelaska granice.

Bratislav Gašič, Oliver Spasovski
foto: MUP

Prema njegovim rečima, taj trend nastavljen i u januaru ove godine.

On je zahvalio MUP Srbije na upućivanu policijskih službenika koji učestvuju u zajedničkoj operaciji pojačanog nadzora južne granice, koja značajno doprinosi jačanje kapaciteta u borbi protiv ilegalnih migracija, što je od neprocenjivog značaja za Severnu Makedoniju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track