SMRT ČEKALI TAČNO 3 DANA: Ovo je bila procedura za egzekuciju u Centralnom zatvoru MNOGI NISU IZAŠLI IZ PODRUMA
Streljana su vršena u dvorištu Centralnog zatvora, Foto: Profimedia, Ilustracija

SMRT ČEKALI TAČNO 3 DANA: Ovo je bila procedura za egzekuciju u Centralnom zatvoru MNOGI NISU IZAŠLI IZ PODRUMA

Društvo -

Dovoljno je reći samo CZ ili "ce ze" i tako sa samo dva slova opisati sudbinu onih koji bi u Beogradu bili uhvaćeni u nekoj kriminalnoj radnji.

Priče su se ispredale, pevale i pesme, a kazamat CZ postao je čak i deo subkulture.

Međutim, CZ ili Centralni zatvor bilo je samo prvo ime ovog ogromnog kompleksa na Voždovcu koji je otvoren pre 70 godina - 1953. Ime je, na papiru, otišlo u istoriju još 1968. godine, ali CZ je do danas ostao CZ! Za sudije, pravnike i policiju, to je Okružni zatvor u Beogradu.

Ogromno zdanje zatvora dominiralo je krajolikom tada beogradskog predgrađa sve do podizanjem velikih stambenih zgrada naselja Šumice
Ogromno zdanje zatvora dominiralo je krajolikom tada beogradskog predgrađa sve do podizanjem velikih stambenih zgrada naselja Šumicefoto: Kaldrma.rs

Razume se, nije se u to vreme mnogo vodilo računa o uslovima zatvorenika. Zatvor je zatvor... A najvažnija stvar je da iz njega ne može da se pobegne. Tako ova tvrđava i iz aviona izgleda prepoznatljivo - pet blokova povezano je u jednu gigantsku građevinu.

Ulaz u CZ
Ulaz u CZfoto: Printscreen/Google Earth

Ali, sa Bačvanske ulice nećete nikad videti pritvorenike - ćelije su tako organizovane da gledaju ka unutra (jedna ka drugoj). Šta to znači? Za zatvorenike mnogo manje svetlosti i svežeg vazduha, za upravu - sigurnost da niko neće pobeći. U pitanju je takozvani Obern-Sing-Sing sistem, koji zatvorenicima definitivno odaje utisak pravog kazamata. Čak ni grejanje ne postoji u ćeliji, već topao vazduh dopire iz hodnika.

Ne može da se pobegne
Ne može da se pobegnefoto: Printscreen/Google Earth

Ćelije su tako organizovane da gledaju ka unutra (jedna ka drugoj). Šta to znači? Za zatvorenike mnogo manje svetlosti i svežeg vazduha, za upravu - sigurnost da niko neće pobeći.

Ako bi nekim čudom i prokopali zid, zatvorenici bi se našli u susednoj ćeliji, hodniku, ili na šetalištu. A šetalište nije nimalo inspirativno. Verovatno treba čekati zenit da bi se u njemu osetio zrak sunca... Između blokova u kojima su ćelije postoji uzan, betoniran prostor, gde zatvorenici mogu da prošetaju.

Centralni zatvor i dalje dominira u naselju
Centralni zatvor i dalje dominira u naseljufoto: Printscreen/Google Earth

Iako se ovaj zatvor smatra "poluotvorenim" u njemu postoji zatvoreno odeljenje i posebno odeljenje zatvorenog tipa za smeštaj pritvorenih.

Tako su "mrak" CZ-a osetili na svojoj koži i oni koji se tek sumnjiče da su nešto nezakonito učinili. I tu ne govorimo samo o "sitnim" prestupima.

Kapacitet zatvora

  • 900 ljudi može biti ukupno smešteno i to:
  • 850 pritvorenih
  • 50 osuđenih lica

Postoje i posebna pritvorska jedinica za izvršenje mere pritvora određenog u krivičnom postupku za krivična dela organizovanog kriminala i posebna pritvorska jedinica za izvršenje mere pritvora odredenog u krivičnom postupku za krivična dela ratnih zločina.

Pogled na CZ u zimskim danima nekoliko godina nakon njegove izradnje 1953.
Pogled na CZ u zimskim danima nekoliko godina nakon njegove izradnje 1953.foto: Kaldrma.rs

Zatvor je mali svet za sebe, ima svoja pravila, formalna i neformalna. Neki koji su boravili iza rešetaka svedoče o tzv. "Hajatu", gde ćelije čak imaju i tuš kabinu i mnogo neprijatnijoj "džungli".

Dragoljub Gutić je streljan 1969. u dvorištu CZ zbog ubistva taksiste
Dragoljub Gutić je streljan 1969. u dvorištu CZ zbog ubistva taksistefoto: Kaldrma.rs

Najmračnija "tajna" CZ-a je, ipak, u podrumu. Nekada su u te ćelije dovođeni oni kojima je presuđeno da svetlost dana nikada ni ne vide. Tri dana čekali su tu na izvršenje. To je bilo upravo vreme kada je CZ i nosio svoje prvobitno ime - egzekucije su tu vršene do 1969. godine.

Procedura, međutim, nije bila tajna - poranili bi upravnik, lekar, tužilac, predsednik suda i obezbeđenje. Pet iskusnih strelaca bilo je spremno za pucanj, ali smrtonosni metak se nalazio samo u cevi jednog od njih.

Kurir.rs/Kaldrma.rs/Foto:Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track