"BORBA" ZAKORAČILA U DRUGI VEK: Svečano obeležena 101 godina postojanja, Kurir uveličao proslavu (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

"BORBA" ZAKORAČILA U DRUGI VEK: Svečano obeležena 101 godina postojanja, Kurir uveličao proslavu (FOTO)

Društvo -

U prepunoj sali Doma vojske Srbije upriličena ja Svečana akademija povodom obeležavanja 101 godine postojanja imena "Borba" i tri godine istoimenog časopisa.

Tom prilikom okupile su se brojne zvanice, predstavnici Vlade Srbije, direktori gradskih opština, javnih preduzeća, jereji SPC, kolege i prijatelji kuće „Borba“. Nakon intoniranja himne u izvođenju Marije i Marine Gobović, dobrodošlicu prisutnima poželeo je direktor „Borbe“ Andrija Jorgić, koji se tokom obraćanja osvrnuo na nastanak lista Borba kroz istoriju.

-Borba je nekada bila stub borbe protiv fašizma, a danas je stub borbe za kulturu. Danas su u našoj redakciji mladi ljudi, studenti koji teže ka tome da se kultura očuva. Samo ime nam nalaže da se borimo više nego drugi, a kao jedan od rezultata naše borbe jesu brojne nagrade i priznanja koje smo dobili prošle, ali i ove godine, poručio je Jorgić.

Direktor Borbe Andrija Jorgić
Direktor Borbe Andrija Jorgićfoto: Privatna Arhiva

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović u svom obraćanju istakao je da je tokom postojanja „Borba“ bila sinonim kvalitetnog izveštavanja, analitičkog promišljanja stvarnosti koji je visoko postavljenim uređivačkim profesionalizmom bio mesto na kojem su radili najznačajniji novinari, književnici i društveni radnici svog vremena.

-Prelazeći tokom postojanja put od nezavisnog političkog i društvenog lista, zabranjene novine, oslobodilačkog glasila, organa Komunističke partije Jugoslavije, potom organa Socijalističkog saveza radnog naroda Jugoslavije i lista odlikovanog najvišim državnim odlikovanjima, do lista koji je pratio sudbinu zemlje u kojoj je nastao, gasio se, 'Borba' se ponovo pojavila pred čitaocima u Srbiji kao časopis posvećen onome što je i bio njen zaštitni znak u prethodnim decenijama – kulturi,rekao je Ivanović i podsetio da su među brojnim novinarima i dopisnicima „Borbe“ bili i Dobrica Ćosić, Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Slobodan Glumac, Bogdan Tirnanić, Branko V. Radičević, Slobodan Selenić i mnogi drugi.

Miljko Živojinović i odgovorni urednik Kurira Rajko Nedić
Miljko Živojinović i odgovorni urednik Kurira Rajko Nedićfoto: Privatna Arhiva

Čestitajući zaposlenima 101. godinu imena i tri godine časopisa „Borba“, Ivanović je poručio da se, uprkos tome što smo mi nesumnjivo narod koji uglavnom brzo zaboravlja, čak i svoje najbolje tradicije, to na sreću sa 'Borbom' nije desilo.

Prisutnima se u ime predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Vladimira Orlića obratio narodni poslanik Aleksandar Marković.

-Vaše ime, ime "Borba" simbolično obeležava i ovo naše vreme, zato što nam u ovim burnim, sve samo ne jednostavnim vremenima, ne ostaje ništa drugo nego da se zajedničkim snagama borimo za uspešnu, pristojnu i uređenu Srbiju. Srbiju koja samostalno donosi svoje odluke i štiti svoje državne i nacionalne interese. U toj borbi potrebna je puna posvećenost svih onih kojima je Srbija u srcu i svih koji žele i mogu da daju svoj pun doprinos u ostvarenju zajedničkog cilja. U to ime želim vam još mnogo dobrih, uspešnih i borbenih godina - istakao je Marković.

1 / 4 Foto: Privatna Arhiva

U toku Svečane akademije prikazan je i kratak dokumentarni film kao podsećanje svega onoga što je obeležilo prethodne tri godine rada časopisa „Borba“, a kao i prethodnih godina i ove godine kuća „Borba“ dodelila je priznanja kulturnim ustanovama i pojedincima koji su u svojim oblastima dali svoj doprinos, ali i uspešno sarađivali tokom prethodne godine.

Na manifestaciji su pevale i bliznakinje Marina i Marija Gobović.

Marija i Marina Gobović
Marija i Marina Gobovićfoto: Privatna Arhiva

Ovogodišnji dobitnici Borbinih priznanja su Arhiv Vojvodine, Gradska opština Zvezdara, Kulturni centar Kruševac, Muzej naivne i marginalne umetnosti, Turistička organizacija Inđija, Savez Srba Slovenije, OŠ „Dragojlo Dudić“, Opština Smederevska Palanka, Nikola Radanović, Milorad Arlov, Aleksandar Gajević, Elvedin Saitović, Dragan Šaša.

Specijalno priznanje „za najborbenijeg“ u 2022.godini uručeno je jereju Nenadu Stojanoviću i njegovoj porodici, jedinim Srbima koji žive u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Parohijski sveštenik crkve Sveti Sava posvećen je tome da obnovi crkvu stradalu tokom pogroma 2004. godine, a kao istrajni, borbeni i sa željom da ostanu na svom ognjištu, otac Nenad i njegova porodica su simbol i stub opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja