Građani tolerišu korupciju

Oguglali smo

Građani tolerišu korupciju

Društvo -
Istraživanje pokazalo da je 14 odsto građana Srbije davalo mito, dok je 35 odsto ispitanika potvrdilo da je mito davao neko iz njihovog bliskog okruženja...

BEOGRAD - Stalni koordinator Ujedinjenih nacija (UN) u srbiji Vilijam Infante ocenio je kao "poražavajuću" činjenicu da građani Srbije očekuju i tolerišu korupciju na svim nivoima."Svi bi trebalo da imamo nultu toleranciju na korupciju. Bez obzira koliko ste siromašni i koliko malo zarađujete, to nije opravdanje da radite van zakona i da učestvujete u korupciji", rekao je Infante prilikom predstavljanja rezultata istraživanja UNDP i agencije Medijum galup o korupciji.

Istraživanje je pokazalo da je 14 odsto građana Srbije davalo mito, dok je 35 odsto ispitanika potvrdilo da je mito davao neko iz njihovog bliskog okruženja. Gotovo pola stanovništva Srbije (48 odsto) smatra da je nivo korupcije povećan, a više od 80 odsto građana smatra da političari imaju koristi od korupcije. Oko 60 odsto građana svoju finansijsku situaciju opisuje kao "neizdrživu", 73 odsto ispitanika smatra da se stvari u Srbiji kreću u pogrešnom smeru, a problem korupcije, prema mišljenju 68 odsto građana, može da reši samo policija.

Zoran Stojiljković: Prosečan Srbin gotovo dovedena do autizma

Profesor FPN Zoran Stojiljković je ocenio da je, prema rezultatima ovog istraživanja, prosečan građanin Srbije "prilično dezorijentisana i cinična osoba, gotovo dovedena do autizma". "Građani su dramatično izgubili poverenje u institucije vlasti i politiku, među njima nema ni međusobnog poverenja niti rezistencije na korupciju, jer je ona postala način života", upozorio je Stojiljković. Građani nemaju vere da će se nešto promeniti, napomenuo je, a mediji, Agencija za borbu protiv korupcije i civilno društvo su samo "ukrasne biljkice", koje delimično mogu da pomognu. "Perverzna svest građana Srbije poentira: najviše se za korupciju optužuju organi vlast, ali se jedino njima veruje da iz takve situacije može da ih izvede", naglasio je Stojiljković.

Društvo se nalazi na prekretnici iz koje može da zapadne u neku vrstu haosa i anarhoidnog stanja, kombinovanog sa elementima nihilizma, rekao je Stojiljković i poručio da se to se neće desiti ako se brzo izgradi strategija i sistema za borbu protiv korupcije, koja je ovde endemska, politička. "Ukoliko", dodao je Stojiljković, "oni koji su to najavili ne kažu ko je kome nosio džakove para, ako se cela stvar zaustavi na medijskom propitivanju ključnih biznismena i tajkuna, ako se negde ne procesuira zavodljiva veza visoke politike i ekonomije, ne znam kome će građani uopšte verovati".

tojiljković je naveo i primer "ogromnih kredita" banaka koje su neke stranke dobijale u kampanji, i upitao kakav je bonitet tih stranaka, kakve su garancije i šta su prihodi stranke iz kojih će vratiti kredit."Da li je to unosna raspodela mesta i neka vrsta reketa? Ako to ne otvorimo, gospodine Vučiću, mi ćemo samo šminkati stvar", rekao je Stojiljković, direktno se obrativši prisutnom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, koji je odgovorio da će ispuniti ono što je obećao.

Vučić: Ne govorim narodu a da se to ne ispuni

"Nisam neke naročite pameti, ali nisam baš ni budala koja nešto može da govori narodu a da to ne ispuni. Lako bi bilo rešivo da je problem samo to što ste Vi naveli, ali plašim se da imamo mnogo većih problema" rekao je Vučić. On je istakao da zna neke stranke kojima banke nisu htele da daju ni 500.000 evra, a bilo je jasno da će imati više od 60 poslanika, a neke su dobile po tri-četiri miliona, iako se znalo da će imati manje. "Svari u Srbiji su teže nego što možemo da zamislimo. Ponekad sam šokiran saznanjima do kojih dolazim. Smem čak da kažem da nisam siguran hoćemo li uspeti ovu bitku da dobijemo, ali jedino što mogu da obećam jeste da ćemo skupo prodati kožu", rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja