POČINJE DRUGA NEDELJA USKRŠNJEG POSTA: Evo kako treba da postite, a da ne POGREŠITE! Patrijarh Pavle je to OBJASNIO OVAKO!
Foto: Profimedia

UOČI VASKRSA

POČINJE DRUGA NEDELJA USKRŠNJEG POSTA: Evo kako treba da postite, a da ne POGREŠITE! Patrijarh Pavle je to OBJASNIO OVAKO!

Društvo -

Druga nedelja Uskršnjeg posta počinje ove sednice, a vernici prvih pet dana sednice treba da isposte na vodi.

Naime, druga nedelja Uskršnjeg posta zove se Pačista nedelja, a svi vernici od ponedeljka do petka treba da isposte na vodi, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju.

Što se tiče treće nedelje posta ona se zove Krstopoklona nedelja tokom koje se pravoslavni hrišćani poklanjaju se Časnom krstu. Tokom ove nedelje trebalo bi suzdržavati se od svih iskušenja duha.

prof. dr Jagoda Jorga, posna hrana
foto: Shutterstock

Tokom četvrte odnosno Sredoposne nedelje ne treba izgovarati ružne reči, čak ni u šali i treba se posvetiti radu.

Peta nedelja posta zove se i Gluva nedelja, a naziv je dobila po tome što je prošlo puno vremena u postu i dolazi vreme ćutanja, pokajanja, gluvo vreme.

U Gluvu nedelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave.

Patrijarh Pavle o postu

Patrijarh Pavle govorio je da je telesni post uzdržavanje od mrsne hrane.

Patrijarh Pavle
foto: Dado Đilas

- Postoji i duhovni post koji je razmatranje duhovnog stanja i način da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mestu posadi ono što je dobro - objasnio je jednom prilikom patrijarh Pavle.

Najznačajniju ulogu u šestoj nedelji posta imaju biljke i cveće. Prema verovanju ništa što cveta ne treba sejati, jer će u tom slučaju neće biti ploda. Običaj je da se ovih dana pletu venčići od vrbovih grančica i cveća.

Poslednja nedelja pred Vaskrs, sedma Stradalna nedelja je sednica koju vernici provode u strogom postu, molitvi i pokajanju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track