KO OVO PREŽIVI: Ledeni ARMAGEDON stigao do Evrope, evo ŠTA ČEKA SRBIJU! Vremenska klackalica DO KRAJA MARTA
Foto: Ana Paunković

METEOROLOG OTKRIO ŠTA NAS ČEKA

KO OVO PREŽIVI: Ledeni ARMAGEDON stigao do Evrope, evo ŠTA ČEKA SRBIJU! Vremenska klackalica DO KRAJA MARTA

Društvo -

„Ledeni armagedon“, snežna oluja koja je prethodnih meseci zahvatila i paralisala SAD i Kanadu, stiže i u Evropu, i prema najavi hidrometeorološkog zavoda Velike Britanije na teritorije te zemlje se očekuje da padne više od 38 centimetara snega, a ono što situaciju čini krajnje neizvesnom jeste to što meteorolozi ne mogu sa sigurnošću da procene da li će se ledeni ledeni talas proširiti i na ostatak Evrope.

Prema dosadašnjim najavama, i Srbiji i zemljama u okruženju sledi drastično pogoršanje vremena, pad tempetarure za 10 stepeni, ali ima srećna okolnost - ono će biti kratkotrajno i neće donoti vremenske neprilike razmera koje se očekuju u Velikoj Britaniji, i na severu Nemačke i Poljske, gde uz obilni sneg temperatura pada ispod nule.

Ipak, Srbija će do kraja marta osetiti nekoliko pogoršanja vremenskih prilika i pad temperature, ali će njen porast i razvedravanje brzo uslediti nakon toga i sneg je moguć samo na nadmorskim visinama iznad 800 metara.

Istovremeno se očekuje da u naredna dva dana u Velikoj Britaniji padne rekordna količina snega, mediji su bojavili da je širom Velsa već sada zatvoreno oko 100 škola i otkazano je više od 20 letova

Portparolka engleskog hidrometeorološkog zavoda Nikol Maksej je rekla da se Engleskoj sa severa približava „arktički morski vazduh“ i da će prouzrokovati snežno nevreme koje će se do kraja nedelje proširiti na teritoriju cele zemlje.

Dok vreme "divlja" u Britaniji, a evorpski meterolozi se pitaju da li će se ovaj hladni talas koji parališe gradove preseliti duž cele Evrope, naš prognositčar Marko Čubrilo iznosi šta čeka Srbiju danas i u narednim danima, prema trenutnoj prognozi.

Danas bez apokaliptičnih scenarija, ali biće grmljavine

Tokom današnjeg dana smo bezbedni. Naime, u našoj zemlji petak će proći bez "apokalitčnih" prognoza, ali će biti pljuskova i grmljavine.

- Danas se pod uticajem slabog sekundarnog ciklona očekuje umereno do pretežno oblačno i nestabilno uz čestu pojavu kiše i pljuskova, a lokalno će biti i grmljavine. Veća verovatnoća za pojavu grmljavine je nad južnim delom regiona gde će biti i toplije, ali ona nije nemoguća ni nad ostalim predalima – kaže Čubrilo.

Kako dodaje, danas će duvati slab do umeren, južni i jugozapadni vetar koji će uveče slabiti, a na krajnjem severozapadu Hrvatske će se okrenuti na jak severozapadni.

Sneg i jak vetar u subotu i osetno hladnije u nedelju mraz

Promena smera vetra će biti posledica premeštanja hladnog fronta koji će i noći ka suboti i u subotu tokom dana nad regionom doneti pojačan i jak seveorozapdni vetar, pad temperature za oko 10 stepeni Celizujosvih i povremene padavine, a sa zahlađenjem se u predelima preko 800 metara nadmorske visine očekuje nekoliko časova snega uz jak vetar.

Kada je naš region u pitanju, prema najnovijoj meterološkoj prognozi Marka Čubrila, danas će, tako, biti malo svežije uz čestu kišu i pljuskove, ali zato subota donosi zahlađenje i to još uz jak vetar. Na planinama će sutra biti i prolazog snega. U drugom delu dana u subotu na severu regiona će uz delimično razvedravanje biti suvo, najviše dnevne temperature biće od 4 do 11 stepeni, ali će osećaj hladnoće zbog jakog vetra biti povećan.

U nedelju ujutro posle slabog mraza biće suvo i početkom sledeće sedmice ponovo osetno toplije. Meterolog je objavio i da će noć ka nedelji uz dosta vedrine biti relativno hladna, te se u nedelju rano ujutro nad većim delom regiona očekuje prizeman mraz, dok će biti dosta oblasti gde će mraz iznositi oko -2 stepena Celzijusa, a na višim planinama bio bi i jači.

U nedelju tokom dana ipak pretežno sunčano, suvo i malo toplije udnosu na subotu uz maksimum od +6 do +13 stepeni Celzijusa.

proleće, cveće, feb 2022
foto: EPA/ANDY RAIN

Prolazno pogoršanje

Čubrilo kaže da se sredinom sledeće sedmice očekuje novo, prolazno pogoršanje i zahlađenje, dok bi oko 18. marta bilo osetno toplije, a novo pogoršanje bi moglo da usledi posle 21. marta.

Početkom sledeće nedelje sledi jače otopljenje, te će u utorak maksimumi biti od +12 do +19, a lokalno i oko +21 stepen Celzijusa. Dakle, imaćemo sada ovo zahlađenje koje kreće sutra, pa drastično otopljenje od nedelje, pa novo zahlađenje! Ko ovo preživi...

- Otopljenje će uslediti ispred novog hladnog fronta i sekundane ciklogeneze koje se u utorak posle podne očekuje nad severnim Jadranom. Kao posledica toga, u utorak sledeće nedelje posle podne duž severnog i srednjeg Jadrana, zapadnih i jugozapadnih predela regiona stiže naoblačenje uz kišu i pljuskove. Ovo pogoršanje će se u noći ka sredi i u sredu tokom dana proširiti i na ostale predele donoseći prolazne padavine, jak severozapadni vetar i novo zahlađenje te je za očekivati da u predelima preko 800 metara nadmorske visine ponovo bude prolaznog snega – kaže Čubrilo.

On međutim napominje da je „pogoršanje prognostički još dosta daleko i da će tek za dva do tri dana biti moguće preciznije prognozirti njegove odlike

- Ovo pogoršanje je takođe prolazno i posle hladnog jutra uz moguć slab, jutarnji, mraz koji se očekuje oko narednog četvrtka sledi novo otopljenje, posebno prema narednom vikendu. Pred nama je tipično rano proleće uz česte i velike temperaturne oscilacije, smenu južine i hladnog severca uz kišu i pljuskove u nižim kao i smenu kiše i snega u višim predelima – zaključuje meteorolog.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track