Železnice Srbije proslavljaju 128 godina postojanja
Foto: Dado Djilas

Dan železnice

Železnice Srbije proslavljaju 128 godina postojanja

Društvo -
Na taj dan, 1884. godine, kako se ističe, puštena je u saobraćaj prva pruga koja je izgrađena u Srbiji - između Beograda i Niša

BEOGRAD - "Železnice Srbije" danas proslavljaju 128 godina postojanja i Dan železničara, saopštilo je to preduzeće.Na taj dan, 1884. godine, kako se ističe, puštena je u saobraćaj prva pruga koja je izgrađena u Srbiji - između Beograda i Niša.

Prve železničke pruge u Srbiji bile su solidno izgrađene, a lokomotive i vagoni najmoderniji toga doba, a sada je sada potreba za modernizacijom veća nego ikada, navodi se u saopštenju.

"Železnička infrastruktura u Srbiji biće modernizovana prvenstveno zahvaljujući međunarodnim kreditima i državnim garancijama. Železnica šansu prepoznaje i u izgradnji Koridora 10 kojim bi se ponovo uspostavila dobra železnička veza Evrope i Azije", ističe se u saopštenju.

"Železnice Srbije", dodaje se, tako su prvi put nakon pune tri decenije kupile nove vozove."Zahvaljujući kreditu međunarodne železničke banke 'Eurofime' vrednom 43 miliona švajcarskih franaka od ruskog proizvođača 'Metrovagonmaša' kupljeno je 12 novih dizel-motornih vozova serije 711, od kojih je već 11 stiglo u Srbiju i ovih dana se sukcesivno uključuju u saobraćaj", kaže se u saopštenju.

Od svog nastanka, železnica je predstavljala sponu Istoka i Zapada, odnosno vezu Severne i Zapadne Evrope s Bliskim istokom, Malom Azijom i Sredozemljem, zbog čega je uvek imala poseban značaj, napominje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track