BROJ NELEGALNIH ABORTUSA U SRBIJI IZUZETNO VELIKI?! Ginekolog otkriva u kom procentu mladi koriste zaštitu
Foto: Kurir Televizija

društvo

BROJ NELEGALNIH ABORTUSA U SRBIJI IZUZETNO VELIKI?! Ginekolog otkriva u kom procentu mladi koriste zaštitu

Društvo -

Iako manji nego ranije, broj abortusa kod nas i dalje nije zanemarljiv, a jedan od razloga za to leži u nedovoljnom korišćenju zaštite i niskoj svesti o tome koliko je ona važna. Zvanično, manje od 10 odsto adolescenata koristi kontracepciju.

centralni
foto: Kurir Televizija

Da mladi nedovoljno koriste zaštitu smatraju i ginekolozi i upozoravaju se o ovoj temi treba pričati još od najranijeg uzrasta. Godišnje se na abortus odluči i između 6.000 i 10.000 devojaka od 16 do 19 godina.

centralni
foto: Kurir Televizija

- Mislim da treba mnogo više pričati o kontracepciji, uključujući ne samo oralnu nego i kondome zbog seksualno prenosivih bolesti. Mi kada u ordinaciji razgovaramo sa njima čujemo da malo ko koristi neku zaštitu. Više idu na sreću i nadaju se da im se to neće dogoditi - rekla je dr. Slađana Raović, ginekolog.

centralni
foto: Kurir Televizija

Prema poslednjem izveštaju, u 2021. registrovano je 10.880 abortusa, dok 2010. zabeleženo više od 22.000. Trudnoću godišnje prekine između tri i šest hiljada devojaka. Najzastupljeniji su medicinski indukovani prekidi trudnoće kojih je bilo oko 8.500. Кod 95% prekida trudnoće registrovana je starost ploda od 10 nedelja i manje. Od svih žena koje su imale medicinski, odnosno legalno indukovan prekid trudnoće, najviše je onih u dobi od 25 do 34 godine.

02:11

BROJ NELEGALNIH ABORTUSA U SRBIJI IZUZETNO VELIKI! Ginekolog otkriva u kom procentu mladi koriste zaštitu

Međutim, zabrinjava to što je broj nelegalnih abortusa izuzetno veliki. Ipak, da nije sve tako crno govori podatak da smo u januaru ove godine imali 572 bebe više nego u istom mesecu prošle. Da nije sve tako crno govori podatak da smo u januaru ove godine imali 572 bebe više nego u istom mesecu prošle.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track