Najnovije vesti

TITA NI BOMBA NIJE SPREČILA DA GOVORI: Uprkos incidentu Broz je održao govor, a pogledajte kako PRIČA NA ENGLESKOM! VIDEO
Foto: Printscreen YT

čuvena poseta britaniji

TITA NI BOMBA NIJE SPREČILA DA GOVORI: Uprkos incidentu Broz je održao govor, a pogledajte kako PRIČA NA ENGLESKOM! VIDEO

Društvo

Josip Broz Tito, doživotni predsednik i maršal Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije 1953. godine bio je u zvaničnoj poseti Velikoj Britaniji, a ono što i sad privlači najveći pažnju jeste video-snimak na kom se čuje kako se tad obraćao na engleskom jeziku.

"Želim da kažem narodu Velike Britanije da stanovnike moje države treba da smatraju iskrenim saveznicima zato što narodi nove Jugoslavije imaju iste ciljeve kao i narod Velike Britanije", rekao je Tito na obali Temze.

Broz je tad bio prvi predsednik jedne socijalističke zemlje koji je posetio Veliku Britaniju.Tito je na ostrvo došao brodom "Galeb", a dočekao ga je suprug tadašnje britanske kraljice Elizabete II, princ Filip, premijer Vinston Čerčil i ministar spoljnih poslova Entoni Idn.

Broz je tad prvi put napustio Jugoslaviju nakon razlaza sa Sovjetima pa su mere obezbeđenja u Londonu morale da budu ogromne.

Lokacija kuće u kojoj je bio smešten bila je nepoznata, a kroz grad se vozio u blindiranim kolima. Međutim, poseta ipak nije prošla bez incidenta. Nedaleko od mesta gde je "Galeb" pristao u luci, eksplodirala je dimna bomba. Ulica je bila prekrivena dimom, ali je Tito seo u blindiran automobil i nastavio svoju posetu.

Mediji u Velikoj Britaniji pisali su tad da su dimnu bombu verovatno bacili pripadnici jugoslovenske emigracije koji su na ovaj način želeli da iskažu svoj protest.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja
track