OBMANA: Vernici u riziku da se omrse jer im prodaju neke proizvode kao posne iako sadrže mleko i jaja!
Foto: Shutterstock, Ilustracija

OBMANA: Vernici u riziku da se omrse jer im prodaju neke proizvode kao posne iako sadrže mleko i jaja!

Društvo -

Vernici koji poste, recimo sada, u vreme velikog vaskršnjeg posta, rizikuju da se omrse ukoliko kupuju proizvode na kojima stoji oznaka „posno“! Veliki broj tih artikala zapravo može sadržati mleko, jaja i masnoće životinjskog porekla, upozoravaju sagovornici Kurira.

Na rafovima u trgovinskim radnjama sve je više proizvoda koji su deklarisani kao posni, ali problematično je to što na nekima od njih na pozadini pakovanja, uglavnom sitnim slovima, piše da „proizvod može sadržati tragove mleka i jaja“. Zato je najvažnije pročitati deklaraciju za svaki slučaj, a i ne bi smelo da se nešto obeležava kao posno a da to stoprocentno nije, jer se ne može računati da svaki kupac može pročitati „skrivenu poruku“.

Većina ribljih pašteta, napolitanki, bombona, biljnih kačkavalja, pekarskih proizvoda, tostova, dvopeka i čokoladnih keksića nije posna, iako piše da jeste.

Dejan Gavrilović iz „Efektive“ objašnjava da se na taj način mogu dovesti u zabludu potrošači koji poste.

Koji sve proizvodi se prodaju kao posni, a mogu sadržati sastojke koji to nisu

  1. određene supe
  2. keks
  3. biljni kačkavalji
  4. riblje paštete
  5. dvopek
  6. određeni pekarski proizvodi

- U ovom slučaju nisu saglasni Zakon o zaštiti potrošača i Pravilnik o deklarisanju. Zakon o zaštiti potrošača zabranjuje bilo kakvu vrstu obmane u smislu pružanja netačnih informacija, dok Pravilnik o deklarisanju hrane dozvoljava proizvođačima, kad je posna hrana u pitanju, da stave oznake „posno“ čak i ako se u tim proizvodima nenamerno nađu sastojci hrane koja nije posna - objašnjava Gavrilović.

On se pita šta je nenamerno, a šta namerno, i kako to dokazati.

- Proizvođač je pokriven tim pravilnikom, koji je u suprotnosti sa zakonom. Očigledno donet u interesu tih proizvođača, kojima je jeftinije da na jednoj proizvodnoj liniji prave i posno i neposno nego da imaju odvojene linije i da se o tome strogo vodi računa.

Propusti

Moguće i zdravstvene tegobe

Gavrilović kaže da su ovakve deklaracije problem i za ljude koji mogu biti alergični na mleko ili jaja.

Recimo, neko ko je alergičan kupi neki od tih proizvoda i može imati zdravstvene tegobe, ali proizvođač je pokriven tim pravilnikom, koji je u suprotnosti sa zakonom. Malo sam proučavao i halal standard, recimo, oni toliko vode računa o takvim stvarima, da čak ne sme hranu da sprema neko ko je druge vere. Kod nas postoje propusti, kako verski tako i zdravstveni - napominje on.

Gavrilović kaže i da je upitno da li se uopšte i menjaju sastojci proizvoda, te da su možda u pitanju proizvodi sa istim sastojcima, ali se deklarišu kao posni.

Nutricionista Ana Todorović ističe da suština posta nije da se kupuju gotovi proizvodi, nego da se unose oni prirodni, za koje nema dileme da li su posni.

- Ima tih supa, raznih umaka u prahu, keksa, slatkiša i nekih slanih grickalica na kojima stoji da su posni, ali u deklaraciji piše da mogu da sadrže mleko i jaja, što znači da nisu posni. Savet je ljudima da izbegavaju takve proizvode kako se ne bi omrsili. Ako neko želi da posti i da ne napravi grešku, najsigurnije je da izbegava te proizvode - kaže Todorovićeva, dodajući:

- Trebalo bi da dominiraju mahunarke, crveni pasulj, pečurke, soja, grašak, boranija, sa dosta svežeg povrća i salate. Na taj način ćemo uneti dovoljno svih nutrijenata, vitamina i minerala.

Mina Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track