Odgovor na informaciju Udruženja "Lekari i roditelji za nauku i etiku"
Foto: Profimedia

Odgovor na informaciju Udruženja "Lekari i roditelji za nauku i etiku"

Društvo -

Povodom teksta pod naslovom "Antivakseri opet zarađuju na ivermektinu?! Propagatori leka za konje vratili se na velika vrata ovako se igraju životima ljudi" koji je 18.3.2023. godine izašao na portalu kurir.rs, udruženje "Lekari i roditelji za nauku i etiku (LRNE) poslali su odgvovor:

- U tekstu se ne objavljuju informacije značajne za čitaoce, već se koriste sadržaj teksta čija je jasna i jedina namera da svojom sadržinom izvrši vređanje prava i interesa određenih lica. U ovom slučaju je to urađeno korišćenjem termina kao što su: "Opasno", "Antivakseri", „Zarađuju, "Teoretičari zavere", Propagatori leka za konje", "Švercovala parfeme preko mejla ministarstva" "Nasilnici", "ogradio se od njenih stavova", "novi način da zarade na lakoverni".

U tekstu se iznose netačne informacije, poluistinite informacije i kontradiktorne informacije. Sve to može da rezultira izazivanjem panike kod čitaoca knjige: "Opasno", može izazvati komu", ugrozi one sa povišenim pritiskom, što je delo po Krivičnom zakoniku član 170 i član 172 i član 343 ... ko iznošenjem ili prenošenjem lažnih vesti ili tvrdđnja izazove paniku. U tekstu se koriste kontradiktorne i netačne informacije:

- "Ivermektin" nigde nije registrovan za tu namenu - koju namenu ne piše. "Ivermektin nigde nije registrovan za tu namenu - NETAČNO. "Ivermektin" sam po sebi, ukoliko se uzima preporučenim antiparazitskim dozama u odnosu na telesnu masu (200mcg/kg) nije toksičan - TAČNO. Ovaj antiparazitni lek nije odobrio ni američki (FDA), ni evropski regulator - NETAČNO, nalazi se na listi esencijalnih lekova SZO - NETAČNO. "Ivermektin" nigde nije registrovan za tu namenu"

- "nema nikakvih farmakodinamskih dokaza da ivermektin poseduje bilo kakve pozitivne farmakološki dokazane efekte kod infekcije virusom SARS-CoV-2. I ne može da spreci infekciju -NETAČNO, upravo je Katedra UBMF, a kojoj pripada i profesor RS dostavila mišljenje da ima efekta i da se koristi u kliničkim ispitivanjima.

- Za objektivno informisanje čitaoca je od značaja i da su autori pet univerzitetskih profesora (Prof. dr Jovan Antović, prof. dr Drago Đordević, prof. dr Nina Žigon, prof. dr Sladan Rašić, prof. dr Violeta Stanimirovicć), kao i to da su autori na početku knjige jasno naznačili da "Sadržaj knjige ima za cilj da pokrene zvaničnu i argumentovanu raspravu o alternativnim oblicima lečenja kovida, tako da su informacije koje knjiga sadrži date samo u edukativne svrhe i iste ne služe kao zamena za dijagnozu, lečenje ili savet dat od strane zvaničnog medicinskog stručnjaka. Preporuke i iskustva lekara koja su ovde sadržane nisu medicinski savet, te niko ne bi trebalo da zaključi da pojedini autori ove knjige, iako su lekari, koriste sadržaj knjige za lečenje. Svaki citalac treba, sa svojim izabranim lekarom, da razgovara o informacijama koje se nalaze u knjizi i nikada ne treba da prekida ili menja lekove bez konsultacije sa svojim lekarom, a u hitnim slučajevima je potrebno da potraži pomoc službe za hitne medicinske slučajeve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja