"PODVIG NIŠKIH LEKARA NEĆE REŠITI PROBLEME ZDRAVSTVA" Pilipović o listama čekanja: To nije sistem, TRI ŽENE MOGU SVE DA PROMENE
Foto: Kurir TV, Shutterstock, ilustracija

medicina

"PODVIG NIŠKIH LEKARA NEĆE REŠITI PROBLEME ZDRAVSTVA" Pilipović o listama čekanja: To nije sistem, TRI ŽENE MOGU SVE DA PROMENE

Društvo -

Posle 12 uzastopnih radnih vikenda i gotovo duplo više operacija, na niškoj Klinici za kardiohirurgiju liste čekanja više nema.

Podsećamo, lekari ove klinike došli su na ideju da rade i vikendom, bez ikakve novčane nadoknade, kako bi se smanjio broj pacijenata koji čekaju na operaciju, jer je neki od njih, na žalost, i ne dočekaju.

Posle 3 meseca, na klinici za kardiohirurgiju u Nišu više niko ne čeka na operaciju duže od 15 dana.

02:14

NEMA VIŠE LISTE ČEKANJA ZA KARDIOHIRURGIJU U NIŠU! Zašto ovo ne bi postalo praksa u celoj Srbiji

Ovaj, slobodno možemo da kažemo, herojski čin izazvao je pohvale na društvenim mrežama ali i pokrenuo temu koja izaziva bes. Jer, ako su u Nišu uspeli da potvrde medicinu kao humanu nauku, šta ostale njihove kolege sprečava da urade isto?

Ovim povodom gost emisije "Puls Srbije" na Kurir TV bio je Savo Pilipović iz Udruženja pacijenata Srbije.

- Biću jeretik. Naravno da je gest vredan hvale i divljenja. Video sam peticiju za orden tim lekarima, ali ja se s tim ne slažem. Zato što se tako ne rešavaju problemi sistemski. Super je njihova humanost, ali to neće rešiti probleme u našem zdravstvu. Na primer, onim ljudima koji na operaciju kuka čekaju i po godinu dana - rekao je Pilipović.

Savo Pilipović, Udruženje pacijenata Srbije
Savo Pilipović, Udruženje pacijenata Srbijefoto: Kurir TV

Sagovornik voditelja Milice Marković i Miloša Anđelkovića dodaje da je problem rešiv uz nekoliko uslova:

02:25

PODVIG NIŠKIH LEKARA NEĆE REŠITI PROBLEME ZDRAVSTVA Pilipović o listama čekanja: To nije sistem, TRI ŽENE MOGU SVE DA PROMENE

- Ja ne verujem u inspiraciju države i sistema, verujem u studiozan rad. Na čelu ministarstva zdravlja je Danica Grujičić, RFZO vodi Sanja Radojević Škodrić i imamo Vericu Jovanović na čelu Batuta. Sad imamo mogućnost da ukoliko one dobiju podršku krenemo na ozbiljan i organizovan način popravimo zdravstveni sistem. Danas je zdravstveni budžet u Srbiji značajno uvećan nego pre korone. Problem je što se ne zna gde odlaze ti novci. Moramo da uredimo broj zdravstvenih radnika u odnosu na katastrofalno visok broj nezdravstvenih radnika.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track