SRBIJA U PARIZU PREDSTAVILA KANDIDATURU ZA SPECIJALIZOVANU IZLOŽBU EXPO 2027: Prisustvovali mnogobrojni delegati (FOTO)
Foto: Expo Beograd 2027

organizacija na nivou

SRBIJA U PARIZU PREDSTAVILA KANDIDATURU ZA SPECIJALIZOVANU IZLOŽBU EXPO 2027: Prisustvovali mnogobrojni delegati (FOTO)

Društvo -

Na Simpozijumu u Parizu, Srbija i grad Beograd danas su uspešno predstavili kandidaturu za organizaciju Međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027 sa temom "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve".

Današnji Simpozijum bila je još jedna prilika da se mnogobrojnim delegatima Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) predstavi predloženi koncept-tema "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve”, saopštila je Vlada Srbije.

Simpozijum je održan u Parizu u prostoru Bourse de Commerce - Pinault Collection, a skupu su prisustvovali mnogobrojni delegati iz država članica BIE.

Delegate je najpre pozdravila supruga predsednika Republike Srbije, Tamara Vučić koja se se posebno osvrnula na činjenicu koliko Srbija i Beograd spremno i sa nestrpljenjem očekuju posetioce renomirane izložbe Expo 2027.

- Prijateljska atmosfera i osećanje da ste negde dobrodošli osnova je za uspeh i razvoj i osnovni preduslov za igru - osnovni biološki nagon, kažu stručnjaci. Igra je kao sudbina, ima skoro magijske osobine sa efektom leptira, gde više malih pokreta može da rezultira velikim promenama.

Expo 2027
foto: Expo Beograd 2027

Te promene bile bi značajne za ceo region jugoistočne Evrope, ali i šire. Danas je svetu potreban sklad. Danas je svetu potrebna igra. Jer, samo igrajući se - um može doneti rešenja koja naučni pogled nije kadar da vidi - poručila je na otvaranju supruga predsednika Republike Srbije, Tamara Vučić.

O tome koliko je igra važna za napredak nauke i tehnologije, ključnih odrednica razvoja u ovim dinamičnim vremenima, govorila je doktorka Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Ministarka je još jednom istakla spremnost i posvećenost Vlade Republike Srbije da bude domaćin Specijalizovane izložbe Expo 2027.

- Igra je važan deo ljudskog razvoja i evolucije ne samo u ranom detinjstvu već tokom celog života. Kao što se igramo u sportu ili umetnosti, mi se takođe igramo u nauci kada istražujemo, eksperimentišemo, rizikujemo, učimo iz neuspeha sa osećajem uživanja u procesu. Srbija pruža jedinstveno i važno iskustvo za posetioce kao što su sport, umetnost, nauka, priroda i sami ljudi.

Expo 2027
foto: Expo Beograd 2027

Kroz igru i nauku povezujemo svetove. Hajde da prihvatimo razigrani način razmišljanja i pristup našem svakodnevnom životu, i da otključamo svoj puni potencijal i dostignemo neverovatne stvari. Povežimo se i igrajmo za čovečanstvo u Srbiji 2027. godine - poručila je ministarka Begović.

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, govorio je o ekonomskim potencijalima, efetktima, i uticaju, Specijalizovane izložbe Expo 2027, na poslovnu klimu u Srbiji i regionu.

- Poslovna zajednica Srbije i regiona snažno podržava kandidaturu Beograda za domaćina Expo 2027. Organizacija ove manifestacije u Beogradu bila bi velika prilika za našu privredu - za nove poslove u svim fazama organizacije izložbe, od pripreme do realizacije, za nove kontakte sa međunarodnim biznisom, za promociju ne samo naših proizvoda, projekata i kompanija, njihove izvozne ponude i investicionih potencijala, nego i za predstavljanje svetu novog lica Srbije i regiona, novog evropskog poslovnog i visokotehnološkog haba - naveo je predsednik Privredne komore.

Expo 2027
foto: Expo Beograd 2027

Doktor Ranko Rajović, doktor interne medicine i saradnik je UNICEF-a za ranu edukaciju, u svom elaboratu predstavio je značaj igre kao elementa za uspešno učenje kod dece posebno imajući u vidu da je doktor Rajović idejni tvorac NTC modela učenja koji se koristi u 17 evropskih zemalja.

- Naš mozak je jedini organ za preživljavanje. Velika pozitivna promena može da dođe ako prilagodimo sistem deci a ne da stalno decu prilagođavamo sistemu. To znači da učenje mora da liči na igru. Igra jeste jedini način jer je prvi i jedini motiv deteta igra jer za pravilan razvoj mozga jedini posao deteta jeste opet igra. Sve to nas navodi na zaključak da i sama škola mora da liči na igru - izjavio je na Simpozijumu doktor Rajović.

Simpozijumu se obratio Ned Vils, izvršni direktor kompanije Laureus. Vils je podsetio je prisutne na činjenicu koliko je igra ključna komponenta za uspeh, i koliko je sport važan za razvoj dece i mladih.

Laureus je renomirana međunarodna kompanija, koja je u proteklih dvadeset godina uticala na preko šest miliona mališana širom sveta. Kompanija je takođe poznata po dodeli godišnje nagrade za sportistu i sportiskinju godine kao i po programu „Sports for Good” koji odaje priznanje pojedincima za dostignuća i ostvarene doprinose u sportu i društvu.

Marko Stojčić, glavni urbanista Grada Beograda zajedno sa arhitektom Mark Fenvikom, ekspertom za razvoj sportskih objekata i stadiona velikih kapaciteta, predstavio je buduće pravce, strategije i značaj urbanističkih ideja i arhitektonske inicijative koju donosi Expo 2027 za glavni grad.

Expo 2027
foto: Expo Beograd 2027

Moderator Simpozijuma bio je Dušan Borovčanin, direktor Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije.

U specijalnom muzičkom delu programa, nastupio je jedinstveni duo drevne srpske i balkanske vokalne muzike, muzičari braća Teofilović, koji su kroz svoju pesmu, najbolje posvedočili da je muzika univerzalni jezik koji svi razumeju.

Posle zvaničnog dela, Simpozijum je nastavljen u neformalnoj i prijatateljskoj atmosferi. Delegati BIE pozitivno su ocenili čitav skup, organizaciju Simpozijuma i dobijene kredibilne informacije o kandidaturi Beograda i Srbije.

Na Simpozijumu u Parizu, Republika Srbija i grad Beograd su još jednom potvrdili da poseduju sve potrebne organizacione, tehničke, stručne i ljudske kapacitete i resurse neophodne za uspešno održavanje Međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track