"RUSIJI TRAŽE DA PLATI RATNU ODŠTETU, A MI JOŠ ČEKAMO PRAVDU OD BOMBARDOVANJA" Rabrenović: Pravda će biti zadovoljena (VIDEO)
Foto: Kurir Televizija, EPA

posledice nato bombardovanja

"RUSIJI TRAŽE DA PLATI RATNU ODŠTETU, A MI JOŠ ČEKAMO PRAVDU OD BOMBARDOVANJA" Rabrenović: Pravda će biti zadovoljena (VIDEO)

Društvo -

Pored nenadoknadivih gubitaka, ljudskih života, tokom tri meseca NATO bombardovanja SRJ 1999. godine veliki udar je pretrpela i privreda. I dalje se ne zna kolika je tačna materijalna šteta naneta razaranjem. Poznato je jedino, kažu ekonomisti, da se posledice osećaju i danas.

Na ovu temu govorio je u jutarnjem programu Kurir televizije prof. dr Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strateški menadžment.

jutarnji
foto: Kurir Televizija

- Najjednostavnije rečeno prilikom tog bombardovanja koje je trajalo 78 dana, da je tada uništeno 50 privrednih kapaciteta zemlje. Pored gubitka ljudskih života to najbolje pokazuje koliku smo katastrofu pretrpeli jer je polovina naše ekonomije uništena. - rekao je Rabrenović.

Naglasio je da je tokom NATO agresije imidž zemlje bio znatno narušen.

- Jedan celokupni imidž zemlje je uništen i prikazivani smo tako da ljudi nisu hrlili da investiraju u Srbiji. Još uvek traju te geopolotičke i ekonomske posledice.

Rabrenović je ocenio da u međunarodnom pravu često vladaju dvostruki aršini, ali da pravda kad tad mora biti zadovoljena.

03:16

U NATO BOMBARDOVANJU UNIŠTENA JE POLOVINA NAŠE EKONOMIJE! Dr Rabrenović o posledicama agresije na Srbiju: Zločini ne zastarevaju

- Malim zemljama je teško da dođu do istine i pokušaju da učine neku pravdu. Međunarodno pravo i nije pravo u punom smislu reči. Možemo reći da Imamo izvesno licemerje, jer nije bilo potrebno ni nekoliko nedelja od početka rata u Ukrajini da bi se utvrdilo da je Rusija dužna da nadoknadi ratnu štetu Ukrajini, a u slučaju zemlje koja je protiv pravno bombardovana samo zato što je branila neotuđivi deo svoje teritorije takva rezolucija još uvek ne postoji - kaže Rabrenović i dodaje:

- Važno je da znamo da takve pojave kao što su ratni zločini ne zastarevaju i potrebno je da se stvore odgovarajuće društveno političke okolnosti kako bi pravda bila zadovoljena.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja