OD OVE BOLESTI U SRBIJI GODIŠNJE OBOLI 1.500 ŽENA, A VIŠE OD 700 UMRE! Deca mogu da se zaštite i to BESPLATNO!
Foto: Profimedia

pažnja

OD OVE BOLESTI U SRBIJI GODIŠNJE OBOLI 1.500 ŽENA, A VIŠE OD 700 UMRE! Deca mogu da se zaštite i to BESPLATNO!

Društvo -

Naša zemlja je neslavan rekorder u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice, od kojeg godišnje oboli oko 1.500 žena, dok više od 700 izgubi bitku od ove opake bolesti. U 99 odsto slučajeva rak grlića materice povezan je sa HPV infekcijom. Međutim, i pored toga što protiv ovog oboljenja postoji dvojaki način prevencije, imunizacija i redovni ginekološki pregledi svakoga dana dve žene umru od ovog karcinoma u Srbiji.

Udruženje za borbu protv raka grlića materice i raka jajnika „Progovori“, pridružuje se obeležavanju Evropske nedelje imunizacije kako bi podiglo svest javnosti o raku grlića materice, jedinom raku koji možemo prevenirati jednostavnom imunizacijom protiv Humanog Papiloma Virusa/HPV, glavnog uzročnika raka grlića materice.

HPV vakcina, HPV
foto: Shutterstock, Ilustracija

Kako bi se smanjio broj obolelih žena od raka grlića materice i povećao obuhvat imunizacije školske dece protiv HPV, Udruženje Progovori snimilo je podcast u kojem je odgovoreno na mnoga pitana koja se tiču HPV imunizacije.

O humanim papiloma virusima, šta oni izazivaju, otkriću vakcine protiv HPV, rezultatima u zemljama koje su pre deceniju i više krenule u HPV imunizaciju, najčešćim nedoumicama roditelja o HPV vakcini, šta još treba da se uradi kako bismo imali veći obuhvat vakcinisane dece, kada možemo očekivati prve rezultate HPV imunizacije i mnogim drugim pitanjima, odgovarali su prof. dr Miloš Marković, imunolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dr Jelena Mitrović, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Simo Milošević na Čukarici. Ceo podcast možete pogledati ovde.

Inače, Srbija je pre gotovo godinu dana, uvela besplatnu vakcinu protiv HPV za sve dečake i devojčice uzrasta od 9-19 godina i tako se pridružila brojnim zemljama koje su uključile ovu vakcinu u nacionalne imunizacije. Do sad je vakcinisano više od 20 hiljada dece.

Takođe, početkom 2023. godine, ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, direktorka RFZO prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ dr Verica Jovanović, Gorica Đokić ispred Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori” i dr Mima Fazlagić iz Udruženja žena “Naša Aska” potpisale su Deklaraciju protiv raka grlića materice.

Rak grlića materice, deklaracija, dr Danica Grujičić
foto: Jakov Simović

Deklaracija je između ostalog, inkorporirala strategiju i akcioni plan Svetske zdravstvene organizacije za eliminaciju raka grlića materice sa jasnim ciljem „90-70-90“ do 2030. godine. To konkretno znači da nacionalni cilj naše zemlje da 90 odsto dece uzrasta 15 godina bude vakcinisano protiv HPV, 70 odsto žena bude obuhvaćeno skriningom na rano otkrivanje raka grlića materice, kao i da 90 odsto žena na vreme uđe u protokole lečenja.

Kurir.rs

Bonus video:

02:55

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Ginekolog o velikoj prokuženosti mladih HPV infekcijom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track