Ministarstvo o niklu: Nema razloga za paniku
Foto: Bktv

Ministarstvo o niklu: Nema razloga za paniku

Društvo -
Ono što je sasvim sigurno jeste činjenica da je ovde reč isključivo o istraživanjima, na koja imaju pravo svi koji apliciraju u okviru pravnih normi i ukoliko postoji prostor za istraživanje, navedeno je u saopštenju

BEOGRAD - Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja saopštilo je danas da je priča o eksploataciji nikla na "dugom štapu" i da ne postoji nijedan opravdan razlog za paniku.

Ministarstvo navodi da radi na obradi postojećih i prikupljanju novih relevantnih informacija u vezi sa istraživanjem i preradom nikla u Srbiji, kao i da će nakon toga izaći sa zvaničnim saopštenjem.

Ono što je sasvim sigurno jeste činjenica da je ovde reč isključivo o istraživanjima, na koja imaju pravo svi koji apliciraju u okviru pravnih normi i ukoliko postoji prostor za istraživanje, navedeno je u saopštenju.

"Istovremeno, mi kao resorno ministarstvo ne posedujemo informacije o masovnom pomoru stanovnika u zemljama u kojima se vrši prerada i eksploatacija nikla, kao što su Turska, Rusija i Amerika. Takođe, sasvim je izvesno da pomenute zemlje ne bi žrtvovale veliki broj svojih stanovnika zbog nečega što se zove eksploatacija i prerada nikla".

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević više puta je, kako je navedeno, naglašavao da će se kao resorni ministar truditi da omogući realizaciju strateški važnih projekata, koji će Srbiji doneti prosperitet, ali nikako nauštrb nacionalnh interesa.

Kroz pronalaženje strateških partnera i dalje će se zalagati da većinski vlasnik bude država, a kroz izradu novog zakona o geološkim istraživanjima u rudarstvu radiće i na zaštiti naših prirodnih dobara i zaustavljanju njihovog daljeg rasipanja.

Ministarstvo je, takođe, odlučno da sva istraživanja moraju biti u saglasnosti sa zaštitom i očuvanjem prirodne sredine, a pre svega zdravlja ljudi.

Topola: Ništa od postrojenja za preradu nikla

Predsednik opštine Topola Dragan Jovanović izjavio je ranije danas da ta opština nikada neće dozvoliti bilo kakvo postrojenje za preradu nikla na njenoj teritoriji.

"Želimo i mi da znamo da li i koliko ruda i plemenitih metala ima na teritoriji opštine, ali nikada nećemo dozvoliti bilo kakva postrojenja koja bi ugrožavala životinu sredinu", izjavio je Jovanović povodom najave resornog ministra Bačevića da će se na nekoliko lokacija u Srbiji ići na eskploataciju nikla, te da je među njima i područje Topole.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track