UŽIVO SRBIJA NA URANKU! Ovako se danas uživalo u prirodi, na Adi još juče zauzimali mesta (FOTO, VIDEO)
Foto: Petar Aleksić

tradicionalno druženje za prvi maj, prazik rada

UŽIVO SRBIJA NA URANKU! Ovako se danas uživalo u prirodi, na Adi još juče zauzimali mesta (FOTO, VIDEO)

Društvo -

BEOGRAD - U Srbiji i u svetu danas se obeležava Međunarodni praznik rada - Prvi maj, dan kada bi radnici trebalo da izraze opštu solidarnost i sete se žrtava koje su pripadnici radničkog pokreta podneli kako bi se izborili za veća radna prava.

Evo kako je bilo u Vrnjačkoj Banji

Veliki broj turista posetio je Divčibare

Prvomajski uranak u Beogradu

1 / 10 Foto: Petar Aleksić

Ovaj praznik je prvi put u Srbiji obeležen 1. maja 1893. godine i to velikim protestnim skupovima u Beogradu, da bi se danas na taj dan uglavnom išlo u prirodu na "uranak" uz nezaobilazni roštilj.

13.45 - U gradu sam zato što moram, a na selu zato što volim: Neverovatna slika danas poslata iz Koštunića, suvoborski kraj nikad puniji za prvomajske praznike. Pravo iznenađenje doživeli su meštani sela na Suvoboru, jer su sa prvim zracima sunca stigli brojni posetioci. Dočekali su ih srdačni i raspoloženi domaćini, ali i trubački orkestar majstora Dejana Jevđića koji je svima razgalio srce. U prilog činjenici da se turizam u selu Koštunići ubrzano razvija ide i to što se meštani sve više odlučuju da za goste otvore vrata svojih imanja, pa su tako na vidikovcu Lije nikle i prave gorske kuće.

"Imam 23 godine i moji vršnjaci mahom žive u gradovima, ali poslednjih godina sve je više onih koji se vraćaju. Obožavam vreme da provodim u Koštunićima, pa sam u gradu zato što moram a na selu zato što volim. Mlađe generacije se vraćaju na selo, to se vidi i danas kada je Suvobor nikad puniji, rekao je za RINU Jovan Nikolić iz Čačka.

Koštunići, Dejan Jevđić, Prvi maj
foto: RINA

Da sačuva svoju dedovinu od korova i zaborava potrudio se i Jovanov rođak, Dejan Nikolić, koji je svoje imanje adaptirao za potrebe seoskog turizma i već dočekuje svoje prve goste. Uz čist vazduh, prelepu prirodu i vodu sa izvora, neizbežna je i domaća hrana, pa je rano jutros kroz Koštuniće zamirisala masna gibanica.

"Sada su Pranjani i Koštunići puni naroda, taj ceo suvoborski kraj. Deca dolaze sa strane ovde, to je pravo bogatstvo. Turisti ovde zaista imaju i šta da vide i obiđu. Aerodrom na Galovićima je u neprosrednoj blizini, brojni kulturno-istorijski spomenici", dodaje Veselinović.

13.40 - Zlatibor ponovo krcat, nema gde igla da padne. Na hiljade ljudi iz Srbije i regiona izabralo je Zlatibor za svoj prvomajski odmor. Ogromne gužve zabeležene su na Kraljevom trgu, a u kafićima iako su brojni, čeka se na mesto.

1 / 4 Foto: RINA

Osim Zlatibora velike gužve tokom vikenda su i na ostalim planinama Zapadne Srbije. Na Zlataru i Tari svi smeštajni kapaciteti bili su rezervisani danima unapred, objavila je RINA.

00:27

Prvomajski uranak

11.30 - Prvomajski uranak na Bagdali. U Kruševcu je jutros, na Bagdali, kod Spomenika Prvom maju, održan Prvomajski uranak u organizaciji Veća Saveza samostalnih sindikada za više opština u Kruševcu.

Manifestaciju je otvorio Saša Nešić, predsednik VSS, a prisustvovali su gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, predsednik Skupštine grada Predrag Vukićević, narodni poslanik Zoran Tomić, članovi Gradskog veća Živojin Miloradović i Mirko Jovanović, predsednici društvenih organizacija i udruženja građana i drugi.

1 / 5 Foto: Kurir/Ž.M.

Kulturno-umetnički program izveo je KCK, a sponzori manifestacije su gradska javna preduzeća i njihove sindikalne organizacije.

- Ovo je 127. godina kako se u Kruševcu organizuje Prvomajski uranak i proslavlja 1. maj, Međunarodni praznik rada, a to je sedam godina ranije od osnivanja sindikalnog pokreta u Srbiji. Prvi uranak organizovan je 1896. na Bagdali i od tada se održava redovno. Uloga Sindikata je ogromna, jer je partner u odnosu sa lokalnom vlašću Grada Kruševca. Iz godine u godinu položaj radnika je sve bolji i bolji, jer intenzivno radimo na statusnim pitanjima zaposlenih i zahtevima za stalnim rastom zarada i drugih prava. Sindikat Kruševca broji 8.500 članova, a nivo nezaposlenih je u poslednjih deset godina smanjen sa 35% na 9%. Sindikalne organizacije uspešno rade u brojnim preduzećima u gradu, osim u Kuper tajersu (Gudijer), Kromberg Šubertu i Valvoline u kojima ne postoje, rekao je Saša Nešić, predsednik Saveza samostalnih sindikata za više opština sa sedištem u Kruševcu.

Jedan od najstarijih učesnika Prvomajskog uranka na Bagdali Srboljub Trumpić kaže da od 1961. dolazi na ovaj događaj.

- Ovde je prekrasno, dolaze radnici, zanatlije, inženjeri, penzioneri, a tu su i moji golubari.

10.30 - Sremski uranak...

Prvomajski uranak u Beogradu...

01:42

BEOGRAĐANI POHRLILI NA URANAK: Ovako je jutros obeležen Prvi maj na Košutnjaku

08.10 - Bor jedini grad na istoku Srbije sa organizovanim obeležavanjem 1. maja. Obeležavanje 1. maja, Međunarodnog praznika rada u Boru počelo je jutros u šest časova na obližnjem jezeru, a nastavljeno je umetničkim programom u organizaciji gradskog Centra za kulturu.

Za građane je organizovan besplatan autobuski prevoz od Bora do jezera i nazad, na svakih pola sata a po potrebi i češće, i to do 20 časova. U 21.30 na platou borskog Sportskog centra biće održan koncert u organizaciji Grada i Rudarskog sindikata RTB Bor.

Građani Bora moći će u utorak, 2. maja besplatno da koriste autobuski prevoz do Zlotske pećine gde će u grupama od 40 osoba, moći da obiđu pećine u pratnji vodiča. Polasci iz Bora najavljeni su za 9 i 11 časova a povratne vožnje za 17 i 19 časova. U drugim gradovima Zaječarskog i Borskog okruga nema organizovane proslave Međunarodnog praznika rada. ;

07.20 - SKOJ obeležava 1. maj na Slaviji u 11 časova. U ponedeljak 1. maja Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) povodom Međunarodnog praznika rada, održaće u Beogradu na Trgu Slavija, sa početkom u 11 časova, skup kod spomenika Dimitrija Tucovića i na taj način tradicionalno obeležiti Dan solidarnosti radničke klase celog sveta.

SKOJ, Prvi Maj, 1. maj
foto: SKOJ Printscreen

Prisutnima na skupu će se obratiti Aleksandar Banjanac, generalni sekretar Nove komunističke partije Jugoslavije i Miloš Karavezić, prvi sekretar Saveza komunističke omladine Jugoslavije.

Tom prilikom, predstavnici SKOJ-a položiće venac na spomenik Dimitrija Tucovića, istaknutog marksističkog teoretičara i osnivača i vođe Srpske socijaldemokratske partije.

07.10 - Neki su još juče zauzeli svoja mesta na Adi, neki kampovali još od subote. Šatori, roštilj, muzika na sve strane i razigrana družina, objavio je Telegraf.

07.05 - Danas toplo i uglavnom sunčano vreme. U Srbiji će danas biti sunčano i toplo vreme, posle podne u planinskim krajevima mestimično s pljuskovima i grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Najniža temperatura od 5 do 10 stepeni Celzijusa, najviša od 20 do 23. Vetar ujutro i pre podne slab i umeren severozapadni, od sredine dana istočni i jugoistočni.

U Beogradu će biti sunčano i toplo sa slabim i umerenim severozapadnim vetrom koji će od sredine dana preći u košavu. Najniža temperatura od 7 do 10 stepeni Celzijusa, a najviša oko 22.

Moguća glavobolja

Biometeorološki uticaj na hronično obolele i osetljive osobe biće uglavnom povoljan, ali se oprez savetuje srčanim bolesnicima. Moguća je glavobolja u blažoj formi. Preporučen je boravak na otvorenom uz umerenu fizičku aktivnost.

07.00 - Prvi maj je proglašen međunarodnim praznikom rada u znak sećanja na demonstracije radničkog pokreta 1886. godine, održane u Čikagu kada su stotine hiljada američkih radnika na ulici zahtevale osmočasovno radno vreme. Iako 1. i 2. maja nije bilo nereda na ulicama, 3. maja je izbila tuča u kojoj su policajci ubili četiri člana sindikata.

To je bila inicijalna kapisla da i radnici već 4. maja dođu na protest naoružani, a pred kraj protesta neko je pod nerazjašnjenim okolnostima bacio bombu, ubivši pri tome sedam radnika i 67 policajaca.

Gradske vlasti su gotovo godinu i po dana kasnije za taj čin optužile anarhiste, posle čega su njih osmorica bili osuđeni na smrtnu kaznu.

Već 1889. godine je na Prvom kongresu Druge Internacionale ustanovljen "Prvi maj - zajednički praznik svih zemalja na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahteva i svoju klasnu solidarnost".

Ni za danas nisu najavljeni veliki skupovi radnika, već će Praznik rada biti obeležen polaganjem venaca, performansima i skupljanjem potpisa za peticiju da se zabrani rad trgovina nedeljom.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track