DANAS JE SVETSKI DAN SLOBODE MEDIJA: Novinarska profesija u sve težem položaju, novinarke najugroženije
Foto: Profimedia

DANAS JE SVETSKI DAN SLOBODE MEDIJA: Novinarska profesija u sve težem položaju, novinarke najugroženije

Društvo -

Svetski Dan slobode medija, 3. maj, obeležava se danas širom sveta uz ocenu da su novinarska profesija, mediji i medijski radnici u sve težem položaju. Udruženje novinara Srbije upozorava da je broj pretnji i napada na novinare u Srbiji udvostručen u odnosu na 2021.

Sindikat novinara Srbije (SINOS) ukazuje da su novinari u Srbiji nedovoljno plaćeni, te da čak 90 odsto njih ima plate manje od proseka.

Sloboda medija jedno je od osnovnih ljudskih prava i sloboda proistekla iz prava slobode govora koje je zagarantovano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, piše RTS.

Na ovaj dan slave se principi na kojima počiva sloboda medija, ocenjuje se stanje medijskih sloboda širom sveta, brani nezavisnost medija i odaje pošta novinarima koji su izgubili život radeći svoj posao.

Svetski dan slobode medija obeležava se od 1993. godine odlukom Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svest o značaju slobode medija i podsetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Brojne organizacije ukazale su na probleme sa kojima se suočavaju novinari i mediji u kojima rade.

UNS: Broj pretnji i napada na novinare u Srbiji udvostručen u odnosu na 2021.

Udruženje novinara Srbije navelo je u svom proglasu povodom Svetskog dana slobode medija da će godinu između obeležavanja dva Dana slobode medija novinari u Srbiji pamtiti po gotovo dvostruko većem broju pretnji, pritisaka i napada u odnosu na period između 3. maja 2021. i 3. maja 2022. godine, ali i po ohrabrujućoj prvostepenoj presudi u ponovljenom postupku za paljenje kuće Milana Jovanovića kojom je bivši predsednik Opštine Grocka osuđen na pet godina zatvora.

SINOS: Novinari u Srbiji nedovoljno plaćeni, 90 odsto ima plate manje od proseka

Najveći broj novinara u Srbiji, čak 90 odsto njih, nisu dovoljno plaćeni i plate su im manje od republičkog proseka, a često su i na nivou minimalne zarade, navodi se u proglasu Sindikata novinara Srbije (SINOS) izdatom povodom Svetskog dana slobode medija.

Borelj: Na pretnje i sve češće napade posebno ranjive novinarke

Unesko obeležava ovaj dan svake godine okupljanjem medijskih profesionalaca, organizacija za slobodu medija agencije UN kako bi podneli izveštaj o proceni stanja slobode medija širom sveta.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj je naveo da se EU pridružuje Unesku u naglasku da je danas više nego ikada sloboda izražavanja ključna za sva druga ljudska prava i da odlučujuće doprinosi "oblikovanju budućnosti prava".

"Zaštita slobode izražavanja ostaje ključni prioritet za akciju Evropske unije u oblasti ljudskih prava", rekao je Borelj.

Kako se ističe, na pretnje i sve češće napade posebno su ranjive novinarke.

"One su izložene stigmatizaciji, seksističkom govoru mržnje, trolovanju, seksualnom i rodno zasnovanom nasilju, pa čak i ubistvu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je čak 73 odsto novinarki tokom svog rada doživelo onlajn pretnje, zlostavljanje i uznemiravanje, kao i da nikada ovoliko novinarki nije bilo u pritvoru kao što je to slučaj danas.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track