Grad koji svima liči na dom: Evo zašto ovog maja treba da posetite KIKINDU
Foto: muzej Terra

Grad koji svima liči na dom: Evo zašto ovog maja treba da posetite KIKINDU

Društvo -

Maj je definitivno najprijatniji mesec u godini u kojem se susreću dva najlepša godišnja doba: proleće i leto. Tih dana kada sve miriše na novo, toplo, lepo i neočekivano, obavezno posetim Kikindu. 22. maja u ovom gradu je praznik – slava grada, letnji Sveti Nikola.

muzej Terra, Kikinda
foto: muzej Terra

Nije nimalo slučajno zašto grad Kikinda slavi upravo letnjeg Svetog Nikolu, zaštitnika putnika. Upravo je ovaj grad mesto u kojem su dom našli putnici iz celog sveta. Kikindu su nekoliko decenija prvo planski, a potom i spontano, naseljavali Nemci, Mađari, Jevreji, a potom i Francuzi. Tako je ovaj grad postao centar različitih kultura, običaja, jezika, verovanja, grad povratka sebi i pronalaska doma. Svetski, a opet naš.

muzej Terra, Kikinda
foto: muzej Terra

Samo Kikinda ima tu sposobnost da svakome zaliči na samo njegov grad.

Široke ulice, trgovi, građevine koje podsećaju na Beč, Budimpeštu, Salcburg ili Ljubljanu u prvi mah će vas podsetiti na svet, a onda ćete videti neku zanimljivu terasicu, detalj koji će vam zaličiti na dom.

muzej Terra, Kikinda
foto: muzej Terra

Današnji izgled grada nastao je u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka kada su izgrađeni najlepši objekti stilske građanske arhitekture, koncentrisani u centru grada.

Značajan objekat za čitavu Kikindu u istorijskom i kulturnom smislu, svakako je muzej Terra koji je napravljen kada je kikindska opština od Vojske Srbije otkupila staru kasarnu koju je pretvorila u muzej.

muzej Terra, Kikinda
foto: muzej Terra

Grad Kikinda jedino je mesto na svetu u kom se već 40 godina stvaraju skulpture velikog formata od terakote. Zahvaljujući materijalu koji od davnina ima svekoliku upotrebnu vrednost - glini, ovaj grad je svetska kulturna Meka za stvaraoce koji su za nešto manje od pola veka izradili oko 1.000 eksponata. Zbog toga je i za umetnike Kikinda grad susreta i grad povratka sebi.

muzej Terra, Kikinda
foto: muzej Terra

Ako ste željni doma, otiđite ovog maja u Kikindu, tamo ćete sigurno pronaći sebe.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track